Pretraga

Svašta se gradilo: Ovo je deset najkontroverznijih projekata iz 2021. godine

A- A+

Posljednja godina je bila vrlo zanimljiva u svakom pogledu, pa tako i po pitanju arhitekture. Osim što je u Hrvatskoj bilo svakakvih priča, ni na svjetskoj razini godina nije prošla bez nekoliko ozbiljnih kontroverza.

top 10 kontroverznih projekata 2021, foto: Instagram / Collage

Iako je i u samoj Hrvatskoj bilo nekoliko spornih situacija po pitanju gradnje i izgradnje, na svjetskoj razini je toga bilo još i više. Ako je suditi po onome što se događa posljednjih mjeseci, ti će se problemi nastaviti i u 2022. godini. No, nemojmo brzati, pa ostanimo još malo u ovoj, 2021. godini. Dezeen je izdvojio deset najkontroverznijih projekta upravo u ovoj godini.

Sky Pool, UK – HAL

Prozirni bazen ‘obješen’ između dvije zgrade u zgradi Embassy Gardens u Londonu privukao je ogromnu pozornost ovog ljeta,, kada su zračne snimke stanovnika koji uživaju u objektu po vrućem danu postale viralne. No, bazen koji je dizajnirao HAL naišao je na žestoke kritike nakon što je Olly Wainwright iz Guardiana istaknuo da ga stanovnici pristupačnih stanova u Nine Elms ne smiju koristiti.

Arhitektonski kritičar Financial Timesa nazvao je Sky Pool ‘vizualnim šifrom za sve što nije u redu s londonskim procvatom nekretnina, njegovom lokalnom politikom, njegovom arhitekturom i optikom’, dok ga je New Statesman također opisao oštrim riječima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Embassy Gardens (@embassygardens)

The Tulip, UK – Foster + Partners

Nakon dugotrajne bitke oko planiranja, predloženu turističku atrakciju od 305 metara u londonskom Cityju od tvrtke Foster + Partners odbila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva zbog zabrinutosti oko utjelovljenog ugljika, njegovog utjecaja na povijesne zgrade i kvalitete njegovog dizajna.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan ranije je odbacio projekt kao ‘loše osmišljen’ i s ‘vrlo ograničenom javnom koristi’. Sam Norman Foster je priznao da je tulipan ‘neizbježno kontroverzan’, ali je tvrdio da ima potencijal postati ‘simbol veći i od grada u kojem se nalazi’.

Izdvojeni članak

Bračni par osvojio zlatnu medalju Američkog instituta za arhitekturu: U nastavku pročitajte i zašto

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Foster + Partners (@fosterandpartners)

Telosa, SAD – BIG

Telosa je planirani grad za nepotvrđenu lokaciju u zapadnim Sjedinjenim Državama, a trenutno ga dizajnira danski arhitektonski studio BIG u ime milijardera Marca Lorea. Proglašen je kao održiva utopija za pet milijuna stanovnika koja ‘postavlja globalni standard za urbani život, proširuje ljudski potencijal i postaje nacrt i plan za buduće generacije’, piše na web stranici Telosa.

No, skeptici su ukazivali na činjenicu da se Lore obogatio od Walmarta, tvrtke s reputacijom vrlo niske plaće, dok su se nova pitanja pojavila kada je poduzetnik za USA Today otkrio da će prvi Telosani biti podvrgnuti selekcijskom postupku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Robb Report México (@robbreportmx)

The Tower, France – Frank Gehry

Pritzkerovom nagradom nagrađen arhitekt Frank Gehry dizajnirao je Toranj obložen čelikom za umjetnički centar Luma Arles u južnoj Francuskoj kako bi dočarao Van Goghovu sliku Zvjezdane noći. No projekt je naišao na kritike, uključujući pitanja o njegovom utjecaju na okoliš i njegovom mjestu u drevnom rimskom gradu Arlesu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli – archaic studio (@archaic_studio)

Little Island, SAD – Thomas Heatherwick

Mali otok Thomasa Heatherwicka, koji je zapravo povišeni park smješten na 132 betonska stupa u rijeci Hudson, otvoren je za Njujorčane u svibnju. Zgradu je pohvalio Michael Kimmelman, arhitektonski kritičar The New York Timesa, a bila je na korak toga da ne bude nikada izgrađena. Izgradnja projekta vrijednog 260 milijuna dolara zaustavljena je 2017. godine, kada je Okružni sud Sjedinjenih Država povukao svoju dozvolu zbog lobiranja organizacije The City Club of New York.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ParametricArchitecture (@parametric.architecture)

Bourse de Commerce, Francuska – Tadao Ando

Japanski arhitekt Tadao Ando dobio je zadatak redizajnirati povijesnu zgradu Bourse de Commercea u Parizu, a središnji dio preobrazbe bio je devet metara visok cilindrični betonski zid smješten unutar rotonde burze iz 18. stoljeća. Arhitektonski kritičar Aaron Betsky bio je ogorčen renoviranjem, a u članku za Dezeen napisao je da je to ‘ekvivalent onome što pas radi svjetiljci’.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bourse de Commerce (@boursedecommerce)

All Along the Watchtower, UK – Project Bunny Rabbit

All Along the Watchtower bila je metalna krovna konstrukcija koju je dizajnirao arhitektonski kolektiv Project Bunny Rabbit u sklopu godišnjeg natjecanja u organizaciji dobrotvorne organizacije Antepavilion. Projekt je bio uključen u jednu od najšokantnijih priča godine vezanih za arhitekturu, nakon što je policija upala u urede Antepaviliona i uhitila osoblje, očito djelomično ciljajući na skulpturu.

Pretpostavlja se da policija vjeruje da je zgradu koristila skupina za pritisak na okoliš Extinction Rebellion za pripremu prosvjeda, dok je All Along Watchtower slična strukturama koje demonstranti koriste za stvaranje blokada na cestama. Antepavilion je inzistirao da nema veze između instalacije i Extinction Rebelliona. Zasebno, natječaj Antepavilion već je koketirao s kontroverzama ove godine kada se Arhitektonska zaklada povukla zbog spora oko planiranja s Hackney Councilom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Antepavilion (@antepavilion)

Munger Hall, SAD – Charles Munger

Munger Hall, predloženi studentski dom za kalifornijsko sveučilište Santa Barbara, privukao je medijsku pozornost u studenom nakon što je jedan od školskih arhitekata konzultanta dao ostavku zbog projekta, rekavši da ga ‘uznemirava’ njegov dizajn.

Kad bi se dom izgradio, 94 posto od 4.500 stanara ogromne zgrade živjelo bi u prostoriji bez prozora. Milijarder ulagač Charles Munger, koji je osmislio spavaonicu i donirao 200 milijuna dolara projektu, kasnije je u jednom intervjuu tvrdio da će stajati ‘kao i piramide’. Više od 13.000 ljudi potpisalo je peticiju pozivajući sveučilište da odbije taj prijedlog.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PLATFORM (@platform_space)

Ummahat AlShaykh Hotel 12, Saudijska Arabija – Foster + Partners

Ovaj luksuzni hotel dizajnira Foster + Partners u sklopu projekta The Red Sea, pretvorit će arhipelag od 90 netaknutih otoka u ono što su graditelji nazvali ‘najambicioznijim razvojem turizma na svijetu’. Britanski studio je rekao da nastoji primijeniti ‘lagan i neoštećujući pristup’, ali koncept je ostao kontroverzan.

Rad Foster + Partners na projektu Crvenog mora dodatno je sporniji zbog činjenice da također grade međunarodnu zračnu luku za razvoj, nakon što su krajem 2020. godine imali javni spor s klimatskom mrežom Architects Declare oko svojih zrakoplovnih projekata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli BASTET CMS (@bastet_construction_media)

La Samaritaine, Francuska – SANAA

SANAA-ina renovacija poznate robne kuće La Samaritaine u Parizu konačno je predstavljena u lipnju ove godine, osam godina kasnije nego što je prvobitno planirano. Opsežna obnova koju je predvodio studio koji je osvojio Pritzker Architecture Prize, uključivala je i dodavanje nove valovite staklene fasade, za koju su kritičari rekli da nalikuje zavjesi za tuš. Izgradnja je nekoliko puta zaustavljana zbog raznih sudskih sporova i kampanja protiv nove fasade.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ciro Miguel (@sputnik__57)

Svašta se gradilo: Ovo je deset najkontroverznijih projekata iz 2021. godine
Share via
Copy link
Powered by Social Snap