Pretraga

Stanari jednog od najelitnijih nebodera na svijetu zbrajaju milijunske štete

A- A+

Stanari 432 Park Avenuea jedni su od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi na svijetu. Njihov neboder, jednom najviši na svijetu, ujedno je i simbol luksuznog stambenog boom-a prošloga desetljeća. Nekoliko godina kasnije život u luksuznim stanovima doveo je do zbrajanja milijunskih šteta.

432 park

432 Park Avenue, New York | foto: Unsplash

Visoka čak 426 metra, 432 Park Avenue jednom je bila najviša zgrada na svijetu.

Šest godina nakon završetka radova na jednom od najelitnijih nebodera u New Yorku vlasnici stanova, koji su pretežno stranci u potrazi za diskrecijom, zbrajaju milijunske štete zbog brojnih mehaničkih problema koji su se javili ubrzo nakon useljenja. Milijunske cijene stanova ne osiguravaju život bez problema, piše New York Times.

Šteta od problema s vodom i cijevima, česti problemi s dizalima te škripanje zidova samo su neki od problema koje navode stanari ove zgrade, a među kojima je bila i poznata američka pjevačice Jennifer Lopez. Sve novonastale probleme povezuju s glavnim adutom pri prodaji stanova, visinom nebodera.

Sve češći problemi jedne od najelitnijih zgrada na svijetu uzrokovali su zabrinutost stanara, ali i struke, koji smatraju da način izgradnje i korišteni materijali možda nisu bili primjereni za korištenje pri izgradnji toliko visoke konstrukcije. Upravo iz tog razloga otvorilo se pitanje kvalitete izgradnje drugih novih nebodera. Potvrđuju to i inženjeri koji su radili na izgradnji ovog i ostalih novih nebodera, a koji tvrde da se problemi 432 Park Avenue-a javljaju i u drugim super visokim stambenim zgradama, piše New York Times.

New York

New York | foto: Unsplash

Bilijuni vrijednosti pretvorili se u milijune štete

Neboder, koji zbog vizure često uspoređuju sa srednjim prstom, u potpunosti je rasprodan, a njegova vrijednost procjenjuje se na 3,1 bilijun američkih dolara. Penthaus, smješten na 96. katu, prodan je 2016. godine za 88 milijuna američkih dolara.

– Bila sam uvjerena da će to biti najbolji neboder u New Yorku, rekla je za New York Times Sarina Abramovich, vlasnica stana u 432 Park Avenue-u te dodala kako ga još uvijek naplaćuju kao da je dar Božji svijetu, a nije.

Iz CIM Grupe, jedne od projektantskih grupa, navode da je neboder uspješno dizajniran, izgrađen te da je rasprodan projekt.

– Neboder je, kada sam u njega došla, bio nedovršen, dodaje Sarina Abramovich.

Kao najveći problem pokazale su se nebrojene poplave. Jedna od njih uzrokovala je i kvar na dva od četiri dizala koji je trajao tjednima. Osim problema s vodom javili su se i problemi za jakog vjetra. Naime, vjetar uzrokuje pomicanje nebodera, što nije neuobičajeno, ali ono je dovelo do kvara na dizalu u kojem je jedan od stanara ostao zatočen dulje od jednog sata.

Jedan od članova odbora nebodera napisao je pismo stanarima prema kojem su troškovi osiguranja zgrade, zbog učestalih i skupih kvarova, u protekle dvije godine narasli za 300 posto.

432 Park Avenue

432 Park Avenue, New York | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap