Pretraga

Top 10 europskih nebodera: Grandiozni projekti s veličanstvenim pogledom

A- A+

Iako se većina najviših zgrada na svijetu nalazi na dalekom istoku, to ne znači da se Europa ne može pohvaliti s impresivnim građevinama koje oduševljavaju svojom grandioznošću. Istražili smo gdje se nalaze najviši neboderi na starom kontinentu, kada su sagrađeni, te koja im je namjena. Jedno im je zajedničko, jednako ih vole oni koji u njima žive ili rade, kao i turisti koji ih posjećuju iz znatiželje.

Stambeni neboderi | Foto: Unsplash

Najveći neboder u Europi tehnički se nalazi na ‘otoku’, većina je koncentrirana u tri države, a svi osim jednog odraz su moderne arhitekture. Doznajte gdje se nalaze i što je posebno na svakome od njih.

10. Torre PvC, Madrid, 236 metara

Torre PwC, bivši Torre Sacyr Vallehermoso, neboder je od 52 kata, visok 236 metara. Dovršen je 2008. godine, smješten u Madridu, u Španjolskoj. Torre PwC jedna je od četiri zgrade u poslovnom području Cuatro Torres. Dizajnirali su ga Carlos Rubio Carvajal i Enrique Álvarez-Sala Walter, a izgradio ga je Sacyr Sau.

U njemu se nalazi hotel s pet zvjezdica Eurostars Madrid Tower, koji zauzima 60% tornja, sa sobama između 6. i 27. kata, a u gornjem dijelu je dvokatna blagovaonica s panoramskim pogledom na grad. Tvrtka za profesionalne usluge PricewaterhouseCoopers (PwC) preselila je svoje urede u ovu zgradu u srpnju 2011. godine, zauzevši sedamnaest katova, između 34. i 50. kata, koji su tada bili prazni.

Torre PwC

Torre PwC | foto: wikipedia

9. Palača kulture i znanosti, Varšava, 237 metara

Palača kulture i znanosti je značajna visoka zgrada u središtu Varšave, Poljska, ukupne visinom od 237 metara, te je druga najviša zgrada u Varšavi i Poljskoj, šesta najviša zgrada u Europskoj uniji. U vrijeme dovršetka 1955., Palača je bila osma najviša zgrada na svijetu, zadržavši tu poziciju do 1961. godine. Također je nakratko bila i najviši toranj sa satom na svijetu.

Motiviran poljskom povijesnom arhitekturom i američkim art deco visokim zgradama, Palaču kulture i znanosti dizajnirao je sovjetsko-ruski arhitekt, Lev Rudnev.

Palača znanosti i kulture

Palača znanosti i kulture | foto: wikipedia

8. Varyap Meridian Grand Tower 1, Istanbul, 244 metra

Projekt Varyap Meridian je kompleks mješovite namjene smješten u novoj financijskoj i poslovnoj četvrti Istanbula. Varyap Meridian 1 i ‘A Block’ je najviša zgrada u ovom projektu, sa 244 metra. Vizija iza izgradnje nebodera bila je stvoriti ikoničan, inovativan i održiv dizajn koji odgovara složenoj topografiji mjesta.

Varyap Meridian neboder je mješovite namjene od 340.000 kvadratnih metara. Razvoj uključuje 1.500 stambenih jedinica, hotel s 300 ključeva i konferencijski objekt, poslovni uredski prostor i pripadajuća uređena područja s vanjskim bazenima, uređenim vodenim elementima, javnim trgovima i podzemnim parkiralištem.

Varyap Meridian

Varyap Meridian | foto: wikipedia

7. Torre de Cristal, Madrid, 249 metara

Torre de Cristal, ili u prijevodu sa španjolskog jezika – stakleni toranj, je neboder u poslovnom području Cuatro Torres u Madridu. Dovršen je 2008. godine. Konačnom visinom od 249 metara nadmašio je Torre Emperador. Četvrta je po visini u Europskoj uniji. Dizajnirao ga je Cesar Pelli, a izgradio Dragados.

Ističe se specifičnost kod izgradnje. Razine temelja bile su na različitim visinama, što je otežavalo izlijevanje betonske ploče. No tvrtka Multimodulo uspješno je popunila sve prazne  prostore u podlozi i napravila oplatu za izradu temeljne ploče što je, kažu, bio jako zahtjevan posao.

Torre de Cristal

Torre de Cristal | foto: Wikipedia

6. Torre Caja Madrid, Madrid, 250 metara

Torre Caja Madrid dovršen je 2009. godine. Riječ je o uredskom tornju visokom 820 stopa, površine 900.000 četvornih stopa s podzemnom garažom na 5 razina od 400.000 četvornih stopa.

Prepoznatljiv oblik Caje Madrid, dvije vanjske jezgre koje drže podnu ploču središnjeg ureda i podupiru cjelokupnu težinu tornja, razvile su se u procesu projektiranja imajući na umu načela učinkovitog konstrukcijskog dizajna visokih zgrada. Arhitekt projekta je tvrtka Sir Norman Foster & Partners.

Torre Caja Madrid

Torre Caja Madrid | foto: wikipedia

5. DC Towers, Beč, 250 metara

DC Towers, također poznati kao Donau City Towers, građevinski je projekt u bečkoj četvrti Donaustadt. Tornjeve je dizajnirao francuski arhitekt Dominique Perrault. DC Tower 1, najviši neboder u Austriji na 220 metara visine 250 metara. Njegova je gradnja započela je 2010., a završena je 2014. godine, a na svečanom otvorenju prisustvovali su arhitekt Dominique Perrault i bivši astronaut Buzz Aldrin. Zbog globalne financijske krize 2007. godine, probijanje temelja odgađano je nekoliko puta.

Prema podacima vlasnika Wiener Entwicklungsgesellschaft für den Donauraum. Većina raspoloživih površina su uredski prostori. Na gornjim su katovima apartmani, a na prvih 15 katova hotel s četiri zvjezdice.

DC Tower

DC Tower | foto: wikipedia

4. Messeturm, Frankfurt, 257 metara

Messeturm je neboder u zapadnom dijelu Frankfurta na Majni. S visinom od 256,5 metara drugi je najviši neboder u Europskoj uniji i bio je najviši neboder u EU kada je dovršen 1991. godine. Messeturm se 1997. morao odreći ovog naslova frankfurtskom Commerzbank Toweru.

Zgrada je armirano betonske konstrukcije. Ime Messeturm dolazi od njegove lokacije, neposredno uz gradski ulaz u izložbeni prostor. Međutim, nalazi se izvan izložbenog prostora i ne koristi se za sajmove.

Messeturm

Messeturm | foto: wikipedia

3. Commerzbank Tower, Frankfurt, 259 metara

Commerzbank Tower prvi je od 12 najvećih neboder u Frankfurtu, a isto tako je i najveći neboder u Njemačkoj. Visok je 259 metara i ima 56 katova. Ovaj neboder je pod vlasništvom Samsung Koreja od 2016. godine, te se nalazi u tzv. bankarskoj četvrti. Izgradnja ovog nebodera započela je 1994. godine i završena je nakon samo 3 godine 1997. godine, kada je i otvoren.

Toranj Commerzbank dizajnirao je Foster & Partners, s Arupom i Krebs & Kieferom (građevinski inženjering), J. Roger Preston s P&A Petterson Ahrens (strojarski inženjering), Schad & Hölzel (elektrotehnički inženjering. Zgrada ima 121.000 kvadrata uredskog prostora za sjedište Commerzbank, uključujući zimske vrtove i prirodno osvjetljenje i cirkulaciju zraka.

Commerzbank neboder

Commerzbank neboder | foto: wikipedia

2. Istanbul Shappire, Istanbul, 261 metar

Istanbul Sapphire neboder je smješten u središnjoj poslovnoj četvrti Levent u Istanbulu. Sapphire se uzdiže 54 kata iznad razine tla i ima visinu nadzemnog krova od 238 metara. Ukupnu konstrukcijsku visinu zgrade iznosi 261 metar, uključujući i toranj, koji je dio dizajna, a ne radio antena kako mnogi misle.

U ovome neboderu postoje posebne etaže s privatnim vrtovima između svaka 3 kata, a svakih 9 etaža međusobno su odvojene zajedničkim stambenim prostorom ili mehaničkim podovima. Vrtovi su unikatni, a dosljednost njihova održavanja je pod odgovornošću tvrtke za upravljanje rezidencijom.

Shapphire

Shapphire | foto: wikipedia

1. The Shard, London 310 metara

Shard je ikona Londona, zgrada u kojoj ljudi žive, rade, dolaze na ručak i večeru ili piće. Na 52. katu nalazi se najviši bar u Europi koji je dio hotela Shangri-La. Bar GŎNG, ekskluzivno je mjesto inspirirano azijskim stilom uređenja interijera koje je podijeljeno na dva dijela – onaj za koktele i ljubitelje šampanjaca. Korisno je znati da je u večernjim satima ulaz zabranjen mlađima od 18. godina. U Shardu je i najviši hotelski bazen.

Izgradnja Sharda započela je u ožujku 2009.,  dovršen je 2012. godine. Privatna promatračnica tornja, The View from The Shard, otvorena je za javnost 1. veljače 2013. Staklom obloženo piramidalni toranj ima 72 useljiva kata Shard je razvila Sellar Property Group u ime LBQ Ltd, te je u zajedničkom je vlasništvu Sellar Property (5%) i države Katar (95%).

Shard

Shard | foto: wikipedia

Pogledajte ovdje 15 najvećih građevinskih projekata na svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap