Pretraga

TOP 15 najvećih građevinskih projekata na svijetu: ‘Budućnost’ je bliže nego što mislimo

A- A+

Na listi najvećih građevinskih projekata na svijetu nalaze se različite konstrukcije: kanali, zračne luke, podzemne željeznice, komunalni projekti, moderni gradovi i industrijski kompleksi. Nama najzanimljivija je svakako Međunarodna svemirska postaja, a obožavamo i futurističke koncepte gradova. Koji je projekt vaš favorit?

Ilustracija | Foto: Unsplash

Građevinski projekti koje ćemo ovdje predstaviti su  arhitektonsko-građevinska čuda no sve je jasnije da su upravo ovi projekti ‘budućnost’. Mnogi od njih tek trebaju biti izgrađeni i zasad sve ide po planu. Ranije smo pisali i o arhitektonskim čudima Franka Gehryija pa ako vas zanima arhitektura, kliknite ovdje.

NEOM City

NEOM, što znači ‘nova budućnost’, je futuristički grad-država u izgradnji u Saudijskoj Arabiji. Zovu ga još i ‘živi laboratorij’, s sastojat će se od gradova, mjesta, luka i poslovnih područja. Planirano je da do 2030. godine primi više od milijun ljudi iz svih dijelova svijeta. Ukupni trošak projekta procijenjen je na oko 500 milijardi dolara.

Zaljevska željeznica

The Gulf Railway | Foto: Screenshot, Youtube

The Gulf Railway ili ‘Zaljevska željeznica’ povezivat će svih šest država članica Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu (GCC), protežući se na ukupnoj dužini od 2177 km. Kolosalni plan vrijedan 250 milijardi dolara je, međutim, zaustavljen 2018. godine kao rezultat niskih cijena nafte i nesuglasica između država članica. Ako je vjerovati Wikipediji, novi datum za ‘otvorenje’ željeznice planiran je za 2023. godinu. Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija najviše će potrošiti na projekt, a prate ih Oman, Katar i Bahrein.

Silk City

Silk City je projekt kojeg je pokrenula Kina u Kuvajtu u sklopu kojeg će se izgraditi najviši toranj na svijetu. Toranj Burj Mubarak Al Kabir će se uzdići na 1.001 metar visine. Zašto baš 1001 metar? Kao simbol za ’tisuću i jednu noć’. Grad oko tornja odnosno nebodera će uključivati novu zračnu luku, hotele, prirodni rezervat, toplice, parkove. Očekuje se da će biti završen u sljedećih 25 godina, a podijeljen je u faze. Drugo ime za ovaj projekt jest ‘Madinat Al-Hareer’.

Gospodarski grad kralja Abdulaha

King Abdullah Economic City | Foto: Instagram

Službenim imenom ‘King Abdullah Economic City’ je megaprojekt koji je najavljen još 2005. godine od strane bivšeg kralja Saudijske Arabije, Abdullaha bin Abdulaziz Al Sauda. Ovaj je grad smješten na Crvenom moru i udaljen je 20 minuta vožnje od Mecce i oko tri sata vožnje od Medine. Ima svoju web stranicu, a zasad nije ni približno izgrađen kao na slikama ‘iz budućnosti’, ali se završetak gradnje očekuje tek 2029. godine. Ovaj bi grad trebao biti futuristička metropola na površini od 173 kilometra kvadratna, a ukupno košta oko 100 milijardi dolara. Na službenom Youtube kanalu grada možete pratiti napredak gradnje.

Industrijski koridor Delhi-Mumbai

Delhi-Mumbai Industrial Corridor
| Foto: http://delhimumbaiindustrialcorridor.com/

Ovo je višestruki projekt koji će se ustvari sastojati od osam pametnih gradova i drugih komponenti poput dva aerodroma i 24 investicijske regije, a time tvori najveću vizionarsku građevinsku shemu Indije. Sve je započelo kao zajednički projekt indijske i japanske vlade 2006. godine. Četiri faze razvoja vrijedne su 100 milijardi dolara, bit će dovršene 2037. godine.

Međunarodna zračna luka Al Maktoum u Dubaiju

Ako ste mislili da je šangajski aerodrom velik vjerojatno niste čuli za Al Maktoum. On je smješten u Jebel Aliju, 37 kilometara od Dubai u UAE-a, a otvoren je 2010. godine, međutim, još uvijek je u izgradnji. Prostire na gotovo 55 kilometara kvadratnih i trenutno je najveći  građevinski projekt na svijetu. Po završetku, zračna luka će istovremeno moći primiti 200 širokotrupnih zrakoplova. Samo druga faza proširenja zračne luke procijenjena je na više od 32 milijarde dolara. Prvotno planiran za završetak 2018. godine, najnovija faza proširenja je odgođena, bez određenog datuma završetka.

Jubail II, Saudijska Arabija

Jabail II je projekt proširenja vrijedan 11 milijardi dolara za 22-godišnji projekt industrijskog grada koji je započeo 2014. Kada bude dovršen, projekt će uključivati postrojenje za desalinizaciju od 800.000 kubnih metara, najmanje 100 industrijskih postrojenja, rafineriju nafte koja proizvodi barem 350.000 barela dnevno, kilometre željeznica, cestae i autoceste. Očekuje se da će cijeli projekt biti dovršen 2024. godine.

Dubailand, Dubai

Kompleks Dubailand okupit će tri Walt Disney svijeta na jednoj lokaciji. Jedan je od najvećih građevinskih projekata na svijetu i dosad je kroz ovu listu jasno kako Blisk Istok prednjači kada je u pitanju gradnja. Projekt vrijedan 64 milijarde dolara nalazi se na zemljištu od 278 četvornih kilometara i imat će šest dijelova: tematski parkovi, sportski objekti, eko-turizam, zdravstvene ustanove, znanstvene atrakcije i hoteli. U kompleksu će se također nalaziti najveći hotel na svijetu sa 6.500 soba i veliki trgovački centar. Završetak projekta planiran je za 2025. godinu.

International Space Station, ISS

International Space Station | Foto: NASA

Međunarodna svemirska postaja napravi krug oko Zemlje jednom u 92 minute. Stanicu je razvilo partnerstvo 15 zemalja i pet svemirskih agencija. Cijena izgradnje je veća od 60 milijardi dolara. Svemirska postaja još uvijek prolazi kroz nekoliko etapa razvoja i proširenja koje bi njezinu konačnu cijenu mogle povećati na više od bilijun dolara.

Projekt opskrbe vodom jug-sjever, Kina

Sjeverna Kina je dom za gotovo 50% stanovništva zemlje, ali to stanovništvo dobiva samo 20% kineskih vodnih resursa. Kao korektivno rješenje, Kina gradi tri ogromna kanala pojedinačne duljine više od 950 kilometara. Vodom iz tri najveće rijeke opskrbljivat će stanovništvo. Očekuje se da će projekt biti dovršen za 50-ak godina.

London Crossrail

Projekt London Crossrail prvi je sustav podzemnih vlakova na svijetu. Projekt napreduje i uskoro bi se trebalo nadodati još 40-ak kilometara tunela. Željeznička pruga povezivat će 40 kolodvora. Očekuje se da će projekt koštati 23 milijarde dolara, a dovršavat će se u fazama.

Brza željeznica, Kalifornija

Izgradnja brze željeznie u Kaliforniji započela je 2015. godine, a očekuje se da će biti dovršena do 2029. Željeznička pruga će povezivati osam od 10 najvećih gradova u Kaliforniji. Izgradnja će se odvijati u dvije faze pri čemu će prva faza povezivati Los Angeles i San Francisco, dok će se druga faza proširiti na San Diego i Sacramento. Vlak će biti 100 posto električni i u potpunosti će se pokretati obnovljivom energijom i moći će razvijati brzinu do 321 km na sat.

Chuo Shinkansen, Japan

Chuo Shinkansen je najnovija japanska željeznica velike brzine i službeno se zove Linear Chuo Shinkansen. Očekuje se da će vlak putovati brzinom do 505 kilometara na sat. To znači da će putnike od Tokija do Nagoye koji su udaljeni 286 kilometara dovesti za 40 minuta. Očekuje se da će projekt biti gotov do 2027. Oko 86 posto linije Tokyo-Nagoya bit će podzemno, što će zahtijevati opsežnu izgradnju tunela.

Aerodrom Beijing, Kina

Po završetku, očekuje se da će međunarodna zračna luka Peking nadmašiti međunarodnu zračnu luku Al Maktoum u Dubaiju po cijeni, ukupnim četvornim metrima i kapacitetu putnika i zrakoplova. Prva faza projekta završena je 2008. godine, a daljnje proširenje očekuje se do 2025. godine.

Projekt navodnjavanja, Libija

Libija gradi projekt ‘Great Man-Made River Project’ (GMR) od 1985. To će biti najveći projekt navodnjavanja na svijetu i navodnjavat će više od 350.000 hektara obradivog zemljišta i značajno će povećati dostupnost vode za piće u većini libijskih urbanih središta . Rijeka će crpiti vodu iz podzemnog sustava vodonosnika nubijskog pješčenjaka. Projekt bi trebao biti dovršen 2030. godine.

Listu je sklopio portal Construction Review Online.

Copy link
Powered by Social Snap