Pretraga

Traženje stanova: Ovo je pet stvari na koje morate obratiti pažnju

A- A+

Traženje stanova je vrlo izazovno, a cijene nekretnina više su nego ikada. U oglasnicima pri pregledavanju stanova može ih se naći nekoliko s nižim cijenama, no postoji 5 detalja koje smo izdvojili preko kojih možda preletite očima. Nekima to možda nisu stvari koje su bitne, no svakako su za dobro razmisliti.

stambena zgrada | izvor: Unsplash

Traženje stanova je vrlo zahtijevan pothvat. Cijene stanova u Hrvatskoj su dosegle vrhunac, a nove zgrade se i dalje grade punom parom. Za pristojan stan na solidnoj lokaciji u Zagrebu pripremite blizu 3.000 eura po kvadratu. No listajući beskrajan broj oglasa na online oglasnicima, uvijek se može naići na stan koji odskače cijenom, ali ne lokacijom i izgledom.

Izdvojili smo pet detalja zbog kojih je ta cijena niža, a možda ste preko tih detalja preletjeli očima od uzbuđenja zbog omjera cijene, lokacije i godine adaptacije. Nekima ti detalji ne mijenjaju mišljenje o stanu, no sigurno će dobro promisliti pri tako velikoj investiciji.

Suterenski i podrumski stanovi

Za one koji ne znaju, suteren je izraz za poziciju stana kojem je dio ispod razine zemlje, a prozori tik iznad razine zemlje. Suterenskom stanu do 50 posto volumena nalazi se ispod razine zemlje. Suteren nije isto što i podrum, podrumski stanovi su u potpunosti ukopani ispod razine prizemlja i to preko 50 posto svog volumena. Najčešće imaju male prozore pri vrhu zidova uz strop.

Stan suteren | Screenshot/Youtube

Visoki kat bez lifta

Nije rijetkost da manje zgrade od četiri, pet katova nemaju liftove. U Zagrebu ih možete naći u kvartu Jarun ili širem centru grada. Možda nekome ovo ne bi bio problem, ali ako možda kupujete stan u “Zlatnim godinama”, možda ne biste preferirali napone penjanja na više katove svaki put kada se vraćate kući. Osim toga, useljenje nije toliko jednostavno kao u zgradama s liftom.

Stubište | Pixabay

Stan kao dio obiteljske kuće

U oglasnicima se mogu naći i stanovi koji su zasebni dio obiteljske kuće. Obiteljska kuća je veliki prostor koji se možda u jednom trenutku podijeli na više dijelova u obliku nasljeđa. Netko želi ostati, a neki svoj dio prodaju u obliku zasebnog stana. Vrijednost tog stana nije jednaka članu obitelji i strancu koji se doseljava u dvorište.

Kuća | Unsplash

Stanovi na dvije etaže – dvoetažni

Većina stanova na dvije etaže su velikih kvadratura, a cijene proporcionalno tome veće. Uvijek imaju više smisla kod jako velikih stanova jer jedan ogroman prostor prepolovite na dva srednje velika prostora. Kod stanova prosječne veličine ipak tu srednju kvadraturu dijelite na dva manja dijela. Slična situacija kao i sa stanovima na visokim katovima bez lifta, možda ste u nemogućnosti često prolaziti stubama.

Dvoetažni stan | Screenshot/Youtube

Nema tlocrta

Vrlo je važno vidjeti tlocrt stana za kojeg ste zainteresirani. Vrlo je teško predočiti stan kao cjelinu iz fotografija soba zasebno. Ponekad razmještaj prostorija zna biti drugačiji i to vam neće odgovarati. Ako ste prema dobivenim informacijama zainteresirani, svakako kontaktirajte prodavača stana vezano za tlocrt.

Tlocrt | Screenshot/Youtube

Copy link
Powered by Social Snap