Pretraga

U APN-u do sada zaprimljeno 1.505 zahtjeva: Prosječan rok otplate kredita je 22 godine

A- A+

Do danas je zaprimljeno 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite. Podnošenje zahtjeva u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama započelo je 20. ožujka i nastavlja se do utroška planiranih sredstava. Prosječan rok otplate kredita je 22 godine.

Uređenje stana, ilustracija | foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Uređenje stana, ilustracija | foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Ove godine je država za subvencionirane stambene kredite planirala utrošiti 9,3 milijuna eura, što je dovoljno za oko 5.800 subvencija. Na uzorku od 150 obrađenih zahtjeva zaprimljenih u 2023. godini, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 80.787,44 eura, a prosječan rok otplate kredita je 22 godine.

Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 3,07%, a nominalna kamatna stopa 3,15% godišnje, dok je prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine. Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju je oko 439,29 eura, od čega mjesečna subvencija iznosi oko 153,70 eura (godišnje 1.844,40 eura).

Izdvojeni članak

APN ima ponude 12 banaka za subvencionirane stambene kredite: Evo gdje je najniža kamatna stopa

Podsjećamo kako je za provođenje ovogodišnjeg natječaja APN potpisala ugovore s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto. Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura. Pri tome rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva.

Izdvojeni članak

Živimo u društvu jednakih prava: Zašto se onda jedan ministar ne bi mogao prijaviti na APN?

Također, subvencija se produžuje i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Spomenimo i kako je ovom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji (ako dodamo natječaje iz 2011. i 2012. godine).  U tim je obiteljima rođeno 6.426 djece, čime su te obitelji dobile produženje subvencije za dodatne dvije godine. O detaljima subvencioniranja stambenih kredita možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap