Pretraga

VIDEO: Pogledajte unutrašnjost misterioznog hrvatskog nuklearnog bunkera koji je i danas u funkciji

A- A+

Bunker je sagrađen 50-tih godina prošlog stoljeća, te je bio baza Jugoslavenske narodne armije. Ispunjen je tunelima dužine pola kilometra, ima ambulantu, spavaonicu, funkcionalnu ventilaciju i agregate.

Bunker

Bunker | foto: Saša Stojanović Sapa

Jurica Galić Juka, youtuber i fotograf iz Splita objavio je video u kojemu je posjetio podzemni objekt Svetica (Monte Madonna), izgrađen u jeku hladnog rata kao zaštitni atomsko-nuklearni podzemni fortifikacijski objekt. U njemu danas bazu ima ekipa ‘prepera’ koja se sprema očuvanje čovječanstva u slučaju velikih prirodnih katastrofa i nuklearnog udara.

Izdvojeni članak

Titov bunker: Nekad najstrože čuvana vojna tajna, danas turistička atrakcija

Utvrda ispod utvrde

Podzemni grad Svetica nalazi se ispod istoimene austrougarske utvrde sagrađene 1915. godine. Naime, utvrda na Svetici bila je dio velikog obrambenog sustava Pule, koja je bila glavna vojna luka u Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Uloga utvrde na Svetici bila je čuvati vojnu luku u Puli i paziti na možebitne opasnosti s istoka. Nakon sloma Austro-Ugarske Monarhije 1918. godine, Sveticu su kao vojni objekt redom koristile talijanska, jugoslavenska i hrvatska vojska. Ispod površine brežuljka nalazi se dobro očuvanu vojnu bazu koja je izgrađena 1950-ih u velikoj tajnosti. U jeku hladnog rata njome se služila Jugoslavenska narodna armija.

Ulaz u bunker

Ulaz u bunker | foto: screenshot You Tube

Impresivna i funkcionalna infrastruktura

Ova skrivena baza stoga se i danas sastoji od spavaonice za vojnike, računalne divizije, ambulante i snažne rasvjetne stanice čiji snop svjetlosti seže gotovo do sredine Kvarnerskog zaljeva. Osim vojne opreme i soba, tu su i zapovjedni bunker, te zavojite stepenice što vode do osmatračnice.

Najveći, donji ulaz vrata su ukopana u živu stijenu impresivnih dimenzija – visine tri i širine pet metara. Iza vrata nalazi se dugački tunel osvijetljen agregatnim sustavom posebno rađenim za ovaj kompleks. Fascinira kako i danas, u tunelima, ukupne dužine pola kilometra, nema vlage, zidovi su prebojani i zrak nije ustajao. Sve to zahvaljujući snažnom i na zub vremena otpornom funkcionalnom ventilacijskom sustavu. Pogledajte video kako to izgleda.

Od specijalnog kamena

Temperatura je u ovome mega bunkeru stalna, te iznosi od 12 do 15 stupnjeva kroz cijelu godinu. Zanimljivo je i da je objekt je izgrađen od specijalnog betona u koji je umiješan kremeni kamen, a kojeg ima najčešće u rijekama. Time se postiglo da je prostor izuzetno dobro utvrđen, te stoga otporan na eksplozije.

Kompleks Svetica prva je umjetna, podzemna fortifikacija stalnog tipa u Hrvatskoj dostupna javnosti. Članovi Nacionalne udruge za fortifikacije Pula (NUF) odobrenjem Ministarstva obrane od 2002. godine čuvaju i održavaju ovaj vojni kompleks, koji je po mnogo čemu jedinstveni podzemni objekt specijalne namjene građen 1950-ih i 1960-ih godina u jeku hladnoratovske ere.

Pogledajte ovdje gdje se nalazi bunker koji slovi da je izgrađen na najboljoj lokaciji na svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap