Pretraga

Dijamant Bavarskih Alpa: Ovo je kuća koja je Hitleru služila za odmor, a onda je izgradio bunkere i vojarnu

A- A+

Obersalzberg je Hitlerova ljetna rezidenzija u Bavarskim Alpama smještena na tisuću metara nadmorske visine. Fuhrer je baš ondje provodio ‘praznike’ od 1923. godine, a kasnije će i kupiti kuću u kojoj je dotad provodio ljeta. Brvnaru je u tom mjestu iznajmio 1925., i tamo pisao drugi dio ‘Mein Kampfa’.

Dokumentation Obersalzberg | Foto: Facebook

Obersalzberg je mjesto nadomak austrijske granice smješteno u idiličnom planinskom pejzažu koji su Hitleru omogućili da se prikaže kao narodni vođa koji voli prirodu, piše Deutsche Welle. Osim u brvnari, kasnije je ondje boravio i u seoskoj kući „Wachenfeld” koju je potom kupio 1933., kada je osvojio vlast, a preuredio ju je u luksuzni ‘Berghof’ s panoramskim prozorima, barom u podrumu i kuglanom i nevjerojatnim pogledima.

Vijest se brzo pročula pa su tu kuće izgradili i maršal Hermann Göring, arhitekt Albert Speer, ali i drugi nacistički glavešine. Svi bivši vlasnici su morali prodati zemlju, a oni koji nisu htjeli odvedeni su da o tome razmisle u koncentracijskom logoru Dachau. Uskoro je mjesto postalo neka vrsta nacističkog elitnog naselja, piše DW. Hitler je u planinama dao izgraditi i vojarne i podzemne bunkere, a upravo u tim ‘visinama’ pregovarao je s britanskim premijerom Nevilleom Chamberlainom i talijanskim diktatorom Benitom Mussolinijem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dokumentation Obersalzberg (@doku.obersalzberg)

Proširenje Dokumentacijskog centra i muzeja

Sve to se može saznati u Dokumentacijskom centru Obersalzberg. Bivša Hitlerova ljetna rezidencija je 1999. pretvorena u pedagoški i povijesni centar. Sada je proširena dodatnim prostorom od 1000 kvadratnih metara. Prvobitna građevina je bila koncipirana za maksimalno 40 tisuća posjetitelja godišnje i postala je pretijesna za veliki broj turista koji su dolazili u Obersalzberg.

Međutim, ostalo je malo prvobitnih građevina jer je veliki dio kompeksa uništen u bombardiranju britanske avijacije 25. travnja 1945. Već 4. svibnja su američke trupe ušle u Berhtesgaden ispod Obersalzberga. Tu su ostale stacionirane do 1995. Nakon toga je pokrajina Bavarska odlučila izgraditi luksuzni hotel i dokumentacijski centar, kako bi se turistički i politički interes usmjerio u željenom pravcu.

Dokumentation Obersalzberg | Foto: Facebook

Britansko bombardiranje je preživio Kehlsteinhaus, kuća nazvana po susjednom planinskom vrhu Kelstein. Ona je poznata kao ‘Orlovo gnijezdo’. Izgradio ju je tajnik nacističke stranke Martin Borman, navodno kao poklon Hitleru za pedeseti rođendan. Kuća se nalazi na 1834 metara nadmorske visine, na jednoj stijeni, piše Deutsche Welle.

 

Dijamant Bavarskih Alpa: Ovo je kuća koja je Hitleru služila za odmor, a onda je izgradio bunkere i vojarnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap