Pretraga

Vlasnica pojasnila u čemu je ‘kvaka’: Kuću od 32 kvadrata prodaje za nevjerojatnih 382 tisuće eura

A- A+

Vlasnica kuće u Umagu je rekla kako je riječ o kulturnom dobru pa je na prodaju prvo morala ponuditi Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Gradu Umagu. No, oni nisu pokazali interes. Vlasnici su je više puta obnavljali uz budno oko konzervatora.

Kuća od 32 kvadrata u Umagu prodaje se za 382 tisuće eura. | foto: Sanja Bosnić/Glas Istre

Kuća od 32 kvadrata u Umagu, prodaje se za 382 tisuće eura, što je otprilike 12 tisuća eura po metru kvadratnom. Vlasnica ju je odlučila prodati po toj cijeni, ali ju je prvo istodobno ponudila Republici Hrvatskoj, Istarskoj županiji i Gradu Umagu jer se radi o kulturnom dobru pa ostvaruju pravo prvokupa. Međutim, na posljednjoj sjednici umaškog Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno izglasali da ne postoji interes za korištenje prava prvokupa za tu nekretninu, izvijestio je Glas Istre.

Maja Galović, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za upravljanje imovinom, izgradnju i održavanje II., pojasnila je kako se radi o nekretnini koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u starogradskoj, povijesnoj jezgri. Smještena je iza župne crkve, uz samu obalu, na šetnici Sv. Pelegrina.

Izdvojeni članak

Hrvatski grad koji je našao rješenje za mlade: Još četiri obitelji gradit će po povoljnijim uvjetima

Nekretnina je kulturno dobro jer starogradska jezgra naselja Umag predstavlja dio naselja upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Temeljem toga, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, vlasnica je, prije nego što je izloži tržišnoj prodaji, najprije mora ponuditi Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu Umagu. No, županija nije iskazala interes za kupnju nekretnine kao ni Grad Umag.

– Možda prodamo, a možda se u međuvremenu predomislimo jer to je ljubimica moja. Previše je uloženo u ovu kuću. Na poziciji je i ljudi je slikaju, a i kulturno dobro je, rekla je vlasnica koja s obitelji u toj kući živi više od četiri desetljeća za RTL Danas.

Obnavljali su je uz budno oko konzervatora više puta i zato, kaže, ima veliku vrijednost. Inače, kako doznajemo, vlasnici kulturnih dobara smiju svoje nekretnine staviti na tržište ako za njih ne pokažu interes ni država ni županija ni grad. No, cijena nipošto ne smije biti manja od one koju su prvotno odredili.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap