Pretraga

Hrvatski grad koji je našao rješenje za mlade: Još četiri obitelji gradit će po povoljnijim uvjetima

A- A+

Slavonski Brod jedan je od rijetkih gradova koji ima jedinstvene mjere stambenog zbrinjavanja za mlade obitelji, a upravo to je razlog zašto nisu napustile Hrvatsku. Četiri mlade obitelji dobile su pravo građenja obiteljske kuće na gradskom građevinskom zemljištu.

Obiteljska kuća, ilustracija | foto: freepik

Grad Slavonski Brod 1. kolovoza 2022. godine raspisao je Natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu Grada radi izgradnje obiteljske kuće s mogućnošću otkupa nekretnine. U sklopu natječaja u ponudi je bilo sedam zemljišta koja se nalaze u Mosorskoj ulici, Ulici Josipa Runjanina, Branimirovoj te Turopoljskoj ulici.

Gradonačelnik Mirko Duspara potpisao je ugovor o pravu građenja obiteljske kuće na gradskom građevinskom zemljištu sa četiri mlade obitelji. Pravo građenja od 2017. godine pa sve do danas ostvarilo je preko 70 mladih obitelji, a Grad Slavonski Brod kroz ovaj projekt želi pomoći mladim obiteljima da jednostavnije i lakše dođu do svoje prve nekretnine te ih rasterećuje velikog troška prilikom gradnje stambenog objekta.

Obitelji, naime, imaju mogućnost zakupa gradskog zemljišta na razdoblje od 99 godina, a ako za to pokažu interes, nakon 10 godina zemljište mogu otkupiti od Grada pri čemu se cijena zemljišta umanjuje za ukupan iznos uplaćenog prava građenja koje je, između ostalog, i nasljedno. Nakon sklapanja ugovora o pravu građenja na gradskom građevinskom zemljištu, mlade obitelji imaju rok od tri godine za izgradnju kuće.

Izdvojeni članak

Jaka demografska mjera u Slavonskom Brodu: Grade se novi stanovi za mlade obitelji

Osim ovog projekta, Grad Slavonski Brod problem stambenog zbrinjavanja mladih obitelji rješava i kroz projekt izgradnje gradskih stanova za mlade obitelji. Zahvaljujući ovoj mjeri, mladi mogu riješiti svoje stambeno pitanje bez kreditnih zaduženja, a svoj dom u gradskim stambenim zgradama do sada su pronašle 33 mlade obitelji. S obzirom na velike potrebe mladih za vlastitim stambenim prostorom, trenutno se grade dvije nove zgrade u kojima će se nalaziti deset trosobnih stanova.

Copy link
Powered by Social Snap