Pretraga

Zgrada na top lokaciji desetljećima mijenjala investitore, danas nezavršena i napuštena

A- A+

Neke su građevine osuđene na propadanje, a hrvatski glavni grad broji mnoge takve objekte, napuštene arhitektonske komplekse i zgrade prepuštene zaboravu. Jedan takav objekt nalazi se na Trešnjevci. Graditi se započeo početkom devedesetih. Kroz godine su se mijenjali investitori, ali zgrada na atraktivnoj lokaciji u središtu Zagreba nikada nije dovršena. Iz Grada kažu da nemaju ovlasti inspekcijskog nadzora nad građenjem.

Napušteno gradilište na Zagrebačkoj aveniji, Vrbani centar, foto: bauštela.hr | Ana Šoda

Nesuđena zgrada s poslovnim prostorima na križanju Zagrebačke avenije i Ulice hrvatskog sokola na zagrebačkoj Trešnjevci već desetljećima propada. Slučajnog prolaznika dočeka pogled na puste betonske zidove ograđene zaštitnom ogradom.

Priča oko ovog nikad dovršenog kompleksa započinje prije više od 30 godina. Tadašnja Općina Trešnjevka je 1988. godine dodijelila zemljište za izgradnju poslovnog objekta, trgovine i servisa na ovoj lokaciji. Onda su se prometnice na čijem se križanju nalazi napušteno betonsko zdanje zvale Ljubljanska avenija i Sokolska ulica.

Tovarna avtomobilov CIMOS iz Kopra dobila je zemljište na korištenje. U veljači 1990. godine dobili su građevnu dozvolu za poslovni objekt i servis, a u listopadu 1991. i dozvolu za izgradnju dizala. S izvođenjem radova započeli su u zadanom roku, ali zgrada nikada nije dovršena.

Investitor Hypo Alpe Adria Consultants (kasnije Allegheny Financial) je u veljači 2007. godine planirao dovršiti izgradnju. Tri godine kasnije, nakon izmjene i dopune građevinske dozvole, odlučili su izgraditi poslovni objekt. Planirana je garaža u podrumu, trgovačko – ugostiteljski sadržaji u prizemlju te otvoreno parkiralište u dvije razine na nižem dijelu građevine. Na katu su trebali biti poslovni prostori.

Zgrada je 2011. godine dobila novog investitora, Društvo Vrbani centar. Iako su tada najavili da će dogodine nastaviti s građenjem, nisu to učinili. Nakon toga, objekt je postao vlasništvo tvrtke B2 Kapital. I danas je u njihovom vlasništvu, ali nije u njihovom posjedu. Zbog toga tvrtka ne smije komentirati ništa o stanju same nekretnine. Nisu odgovorili u čijem je posjedu, piše index.hr.

Izdvojeni članak

Sanacija zagrebačke željeznice, otežan putnički promet cijelu veljaču

Iz Grada Zagreba rekli su da Zakon o gradnji ‘nije propisivao obvezu ni rokove dovršenja građenja zgrada’. Pozvali su se i na Zakon o Državnom inspektoratu koji propisuje nadležnost građevinske inspekcije Državnog inspektorata. Iz potonje institucije pak poručuju da je inspekcija na ovoj lokaciji već postupala. Utvrđene su neke nepravilnosti i investitor ih je otklonio u zadanom roku. Nisu se izjasnili oko toga vodi li se trenutno postupak vezan za ovaj objekt.

Zanima li vas koje je ambiciozne infrastrukturne projekte i strateške investicije Grad Zagreb najavio za 2024. godinu, više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap