Pretraga

Godina revitalizacije zagrebačke javne infrastrukture, milijunski projekti kreću u realizaciju

A- A+

Grad Zagreb ulazi u 2024. godinu s velikim infrastrukturnim ambicijama. Lista planiranih strateških investicija zaista je podugačka, od izgradnje i dogradnje novih dječjih vrtića i škola pa do rekonstrukcija velikih objekata poput Doma sportova i stadiona u Kranjčevićevoj. Proširivat će se gradske tramvajske mreže i graditi ambulante. U skladu sa zelenim urbanim novitetima, postavljat će se novi podzemni i polupodzemni spremnici za otpad. Za većinu je investicija planirano povlačenje sredstava iz EU fondova. Realizacijom najavljenih projekata, Zagreb bi trebao uvjerljivo promijeniti svoj urbanistički izgled.

Zagreb iz zraka

Zagreb iz zraka | Foto: screenshot Go Places Pro/YouTube

Iz Grada Zagreba poručuju kako je za 2024. godinu planirano nekoliko velikih strateških projekata. Uskoro kreće izgradnja gradske knjižnice i multifunkcionalnog društveno – kulturnog centra Paromlin u vrijednosti 85 milijuna eura. Počet će gradnja bazena u Španskom, a vrijednost investicije je 23 milijuna eura. Planirana je velika rekonstrukcija Doma sportova u vrijednosti 32 milijuna eura. Gradit će se nove tramvajske pruge, ona u Heinzelovoj vrijedna 32 milijuna eura i ona u Sarajevskoj vrijedna 25 milijuna eura.

Planiran je početak rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj, što je preduvjet za rušenje starog i gradnju novog stadiona u Maksimiru, investicija je vrijedna 23 milijuna eura. Za obnovu Kina Europa izdvojit će se 10 milijuna eura. Krenut će izgradnja 288 javnih stanova za socijalni i priuštivi najam u Podbrežju.

U tekućoj će se godini otvoriti još deset vrtića. Trenutno ih je pet u izgradnji i to u Ivanjoj Reki, Žitnjaku, Sesvetskom Kraljevcu, Svetoj Klari i Novom Retkovcu. Još ih je toliko u procesu javne nabave za izvođača radova. Na osnovnim školama u Jakuševcu, Horvatima, Kupinečkom Kraljevcu te Prvoj ekonomskoj školi i Gornjogradskoj gimnaziji gradit će se, dograđivati ili cjelovito obnavljati. Za to će se iz EU fondova povući 112 milijuna eura.

Uredit će se dvije nove lokacije za beskućnike, u Ilici i Vukovarskoj ulici. Postavit će se još 100 podzemnih spremnika za otpad u centru grada, a kreće se s ugradnjom 300 polupodzemnih spremnika koji bi kroz tri godine trebali zamijeniti zelene otoke. Realizirat će se druga faza izgradnje biciklističke staze Greenway od Jadranskog mosta do Mosta mladosti. Za 3,7 milijuna eura rekonstruirat će se okretište Mihaljevac. Investirat će se osam milijuna eura u obnovu uspinjače, od čega će pet biti iz EU fondova. Izgradit će se ambulante u Gračanima i u Odri.

Izdvojeni članak

Veliko proširenje tramvajske pruge u Zagrebu kreće u Vatikanskoj, cilj jug grada

U prošloj 2023. godini otvorena su četiri nova dječja vrtića, završena je gradnja, dogradnja i cjelovita obnova šest škola. Započeta je prva faza izgradnje produžetka Branimirove u Sesvetama. Potpuno su obnovljene Aleja Matije Ljubeka na Jarunu i Sljemenska cesta. Dovršena je prva faza zagrebačkog dijela biciklističke staze Greenway po Savskom nasipu, od Blata do Savskog mosta. Pješačka je zona proširena na dijelove Masarykove i Preradovićeve ulice.

Nakon čak 26 godina riješen je imovinsko – pravni spor oko zemljišta u Maksimiru, što otvara mogućnost za rušenje starog i izgradnju novog nogometnog stadiona. Izmijenjen je Urbanistički plan uređenja Bloka Badel. Postavljene su brojne sunčane elektrane na zgrade u vlasništvu Grada.

O izgradnji novog stadiona u Maksimiru i načinu financiranja njegove izgradnje pisali smo ranije. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap