Pretraga

Novi Maksimir prošao zagrebačku skupštinu, ide izgradnja stadiona bez javnog novca

A- A+

Gradska skupština Grada Zagreba usvojila je zaključak o sklapanju Sporazuma o rekonstrukciji Gradskog stadiona Maksimir i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u gradu Zagrebu. Slijedi raspisivanje arhitektonsko-urbanističkog natječaja i studije izvodljivosti nakon kojih će Grad Zagreb tražiti privatnog partnera za financiranje izgradnje stadiona.

tribine_stadion maksimir dinamo zagreb

Tribine na uređenom stadionu Maksimir u 2011. godini, foto: Grad Zagreb

Republika Hrvatska i Grad Zagreb sklopit će Sporazum o razumijevanju i podršci vezan uz rekonstrukciju Maksimira, te izgradnju ili rekonstrukciju objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u gradu Zagrebu, stoji u zaključku sa sjednice skupštine Grada Zagreba, a kojeg je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević

Sporazumom se definiraju zajednički napori koje će uložiti RH i Grad Zagreb kako bi Zagrebačka nadbiskupija ili s njome povezana pravna osoba odustala od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, na kojima je planirana rekonstrukcija ‘Gradskog stadiona Maksimir’, piše index.hr.

Zaključen imovinsko-pravi spor

Republika Hrvatska i Grad Zagreb obvezuju se u roku od dvije godine od dana sklapanja Sporazuma osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju 10 crkava i/ili drugih objekata Katoličke Crkve u gradu Zagrebu na katastarskim česticama u Botincu, Svetoj Klari/Podbrežje, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu/Sopnici, Sesvetskim Selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom – zapad i Trnjanskoj Savici.

– Veseli me da ono što smo obećali da se treba imovinsko-pravno riješiti, da se riješilo zahvaljujući našem sporazumu koji će biti sklopljen između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba. Ono što slijedi jest arhitektonsko-urbanistički natječaj, studija izvodljivosti koja kreće, jer ono što smatram da je najbolje rješenje i što smo i obećali biračima jest javno-privatno partnerstvo odnosno model kako da privatni investitor privatnim novcem gradi Maksimirski stadion, poručio je Tomašević.

Ključna izgradnja popratnih sadržaja

Kako je i ranije najavljeno, gradonačelnik je potvrdio plan o gradnji Maksimira privatnim novcem. Naime, s obzirom na to da je riječ o lokaciji u širem centru grada, te će se na njoj graditi i popratni sadržaji kao što su hotel, trgovačko-poslovni centar i javna garaža, očekuje se da će se lako naći privatni investitori koji će financirati rušenje postojećeg stadiona i gradnju novoga.

– Kad podvučemo crtu, rješavamo imovinsko-pravni spor, to za gradski proračun košta nula kuna i ići ćemo u gradnju stadiona koji će isto tako gradski proračun koštati nula kuna, poručio je Tomašević.

Izdvojeni članak

Predstavljena dva velebna stadiona, kamp HNS-a i riješeno zemljište za novi ‘Maksimir’

Također, gradonačelnik je istaknuo i kako je Grad Zagreb bio konstruktivna strana u okončanju imovinsko-pravnog spora sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a kojim 300.000 kvadrata vrijednog zemljišta u širem centru grada prelazi u potpunosti u vlasništvo Grada bez ikakvih tereta. Dodao je i kako deset lokacija na kojima će se graditi crkve gradski proračun neće koštati ništa.

Detalje o izgradnji stadiona privatnom novcem doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap