Pretraga

Tomašević ima plan kako izgraditi stadion u Maksimiru privatnim novcem

A- A+

Nogometni stadion u zagrebačkom Maksimiru, trn je u oku navijačima Dinama, građanima Zagreba i nogometnim entuzijastima već jako dugo. Kako bi se tomu stalo na kraj iz Grada Zagreba najavljuju plan kojim bi se izgradnja novog stadiona financirala bez upliva gradskih sredstava. To bi u konačnici otvorilo put prema svjetlijoj budućnosti na hrvatskoj nogometnoj sceni i arhitektonskoj vizuri Zagreba.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije | foto: screenshot Facebook Tomislav Tomašević

Iz Grada Zagreba stigla je zanimljiva ideja. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da će se ići u natječaj na koji će se za izgradnju stadiona u Maksimiru moći javiti svi zainteresirani privatni investitori, poručivši kako je cilj da ga se izgradi privatnim kapitalom, a ne javnim novcem.

– Naravno da to treba biti na temelju natječaja. Hoće li to biti onda ta tvrtka ili još neke, vidjet ćemo. Naš plan je da vidimo da postoji prostor da se to financira privatnim kapitalom, a ne javnim novcem, rekao je Tomašević.

Izdvojeni članak

Arhitekt Gashi: Stadion na Maksimiru nalazi se na idealnom mjestu

Gradonačelnik je kazao da će ići u natječaj u trenutku kada se riješe svi imovinsko-pravni odnosi sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Podsjetio je kako sada za stadion u Maksimiru rade studiju izvodljivosti koja će pokazati koliko popratnih sadržaja bi bilo potrebno izgraditi na zemljištu kako bi privatni investitor, bez sudjelovanja javnog novca, izgradio novi stadion. Pri tome bi ulaganja mogao vratiti i zaraditi kroz popratne sadržaje poput trgovačko-poslovnih objekata, hotela ili javne garaže.

Tomašević je naveo kako je Gradu Zagrebu u interesu da, iz perspektive prometa, bude što manje popratnih sadržaja, a ipak da se pokrije investicija u stadion od oko 35.000 mjesta te da u tome ne sudjeluje gradski proračun i što manje onaj državni, prenosi Telegram.hr.

Mediji su špekulirali da bi francuska tvrtka Bouygues, koja je u konzorciju 1998. godine izgradila i sada upravlja francuskim nacionalnim stadionom Stade de France, trebala investirati i novi stadion u Maksimiru.

Cijeli ‘Bauštela.hr’ podcast u kojem je arhitekt Ardijan Karlo Gashi pričao o problematici stadiona u Maksimiru pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap