Pretraga

Arhitekt Gashi: Stadion na Maksimiru nalazi se na idealnom mjestu

A- A+

Mladi arhitekt Ardijan Karlo Gashi se u prvom Bauštela.hr podcastu, pričajući o svojem diplomskom radu koji govori o arhitektonskim rješenjima nogometnog stadiona na Kajzerici, dotaknuo teme stadiona Gradskog Nogometnog kluba Dinamo na Maksimiru. Sanacija tog stadiona je nepresušna tema, s obzirom da se u većini javnosti percipira kao nacionalni stadion.

Maksimirski stadion iz zraka

Maksimirski stadion iz zraka | Foto: CFTV Stadiums screenshot

Gashi je u podcastu, razgovarajući o nogometnom stadionu na zagrebačkom Maksimiru, primijetio da bi micanje stadiona na novu lokaciju stvorilo nove infrastrukturne probleme. Zagrebačka obilaznica ima prekoračen kapacitet i to ne bi bilo idealno mjesto za stadion. Rekao je da se već sada govori kako će se graditi treća traka na obilaznici pa ta opcija otpada. U blizini stadiona potrebna je željeznička i tramvajska pruga kako bi on mogao u potpunosti funkcionirati, a to su sve segmenti koje je teško ostvariti na nekoj lokaciji izvan grada. Pogledajte neke zanimljive povijesne činjenice o ovom stadionu.

– Sam stadion u Maksimiru koji se nalazi između tramvajske pruge na Maksimirskoj, okretišta na Borongaju i željezničke pruge koja povezuje Zagreb s Dugim Selom, smješten je na gotovo idealnom mjestu, izjavio je arhitekt Gashi te dodao da je problem to što ne postoji nekakva ideja da bi se na stadion trebalo dolaziti ranije i zadržavati duže, a ta ideja ne postoji zato što stadion nije više adekvatan da bi se na njemu proveo cijeli dan.

Izdvojeni članak

Budući zagrebački stadioni: Šest projekata koje bismo uskoro mogli vidjeti

Povezanost s maksimirskom šumom, prostorom koji je zapravo jedinstven Zagrebu, tvrdi Gashi, isto bi tako mogao biti dodatni argument da se Maksimir koristi kao mjesto na kojem čovjek zaista može provesti jedno cijelo subotnje ili nedjeljno poslijepodne. Primjeri stadiona koji su izmaknuti iz centra počeli su nastajati ranih 2000-tih godina i to redovito u situacijama gdje je taj stadion bio povezan željeznicom. S druge strane, gradski stadion poput Santiago Bernabeu-a, nalazi se unutar gustog gradskog tkiva i dalje uspjeva funkcionirati.

Pogledajte cijeli podcast s Ardijanom Karlom Gashijem:

Copy link
Powered by Social Snap