Pretraga

Živnula gradilišta, raste broj stanova u izgradnji i radnih sati građevinaca koji ih grade

A- A+

Aktualna statistika govori kako se građani kroz narednih 12 mjeseci mogu radovati novim stambenim kvadratima. U lipnju je zabilježen rast obujma radova na gradilištima gdje se grade zgrade, i to za 6,3%. Također, na aktivnim gradilištima povećao se i broj ukupno odrađenih sati kada je u pitanju novogradnja.

remetinec-35

Novogradnja u Jaruščici; foto: David Mandić | baustela.hr

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj, u lipnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 3.8 posto nego u isto vrijeme lani, a za 0.7 posto u odnosu na svibanj 2023. godine, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

DZS izvještava da je u lipnju obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 6.3 posto u odnosu na lipanj 2022. godine, a obujam radova na ostalim građevinama manji za 0.2 posto. U odnosu na svibanj ove godine, obujam građevinskih radova na zgradama je bio manji za 0.4 posto, a na ostalim građevinama veći za 1.8 posto.

statistika DZS

statistika DZS | foto: screenshot DZS

Statistika prema izvornim indeksima pokazuje da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci obujam građevinskih radova porastao za 3.2 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine. Pritom je obujam radova izvedenih na zgradama bio veći za 6.7 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do lipnja 2022. godine, a obujam radova na ostalim građevinama manji za 2.3 posto.

Izdvojeni članak

Povećana potražnja za stanovima: Očekuje se rast građevinske industrije od 5,5%

Uz to, prema aktualnoj statistici, u lipnju je 60.8 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 39.2 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima. Na zgradama je odrađeno 53.1 posto, a na ostalim građevinama 46.9 posto radnih sati.

Koliko trenutno iznosi prosječna plaća na gradilištima u Hrvatskoj doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap