Pretraga

Povećana potražnja za stanovima: Očekuje se rast građevinske industrije od 5,5%

A- A+

Prema podacima Research and Markets u SAD-u se očekuje rast građevinske industrije s ukupnom godišnjom stopom od 5,5 posto do 2026. godine. Porast kvalificirane radne snage također se bilježi sukladno porastom potražnje za stanovima.

stanovi

stanovi | foto: Pixabay

Američka građevinska industrija mogla bi tako dosegnuti 1.658.038,6 milijuna dolara do 2026. godine čemu pogoduje izgradnja stanova.
Iako je građevinska industrija pogođena nedostatkom radne snage, visokim troškovima građevinskog materijala i problemima s opskrbom istoga, tržišta diljem SAD-a bilježe porast izgradnje stambenih prostora, prenosi Builder.

Prema podacima Yardi matrixa, do kraja godine investitorima će biti isporučeno 420 tisuća novih stambenih jedinica. U tome je vodeći New York City sa 28.000 stambenih jedinica. Slijedi ga Dallas–Fort Worth sa 23.000 stambenih jedinica. Research and Markets predviđa dugoročan rast građevinske industrije potaknut upravo gradnjom stanova.

Izdvojeni članak

Novi podaci: Na razini EU zabilježen pad od 0,4% u proizvodnji u građevinskom sektoru

Svemu doprinosi i potpora za stambenu gradnju koja je usporena inflacijom i visokim kamatnim stopama. Tijekom posljednje dvije godine stambena gradnja osnažena je potražnjom za velikim kućama, a posebno za obnovama domova.

Povećanje potražnje za gradnjom stambenih jedinica dovelo je do rasta kvalificirane radne snage. Tako je u ožujku 2022. godine broj radnika u ovom sektoru građevine iznosio 890.000, što je skok od 6 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom.

Copy link
Powered by Social Snap