Pretraga

Bauštela.hr podcast: Krešimir Rogina o Japanu kao obećanoj zemlji za arhitekte

A- A+

Broj jedan hrvatske arhitekture, Krešimir Rogina, u podcastu Bauštela.hr govori o statusu arhitekture i arhitekata u Japanu gdje ih se gotovo smatra božanstvom. Kao i o teškom putu do uspjeha u zemlji koja ima 200 milijuna stanovnika i gdje probiti se u vrh struke znači puno više nego li u ijednoj drugoj zemlji na svijetu.

Ardijan Karlo Gashi u drugoj epizodi Bauštela.hr podcasta promijenio je stranu, od sugovornika postao je voditelji, i tome se jako dobro snašao. U goste mu je došao poznati hrvatski arhitekt, Krešimir Rogina s kojim je poveo razgovor o teretu koju na pleća arhitektu stavlja veliko priznanje za rad u ranoj mladosti. Kao i o načinu na koji on uspio razinu kvalitete svoga rada održati na zavidnom nivou kroz više od 40 godina stvaralaštva.

Rogina se u razgovoru s  Gashijem, između ostaloga, osvrnuo i na razliku između hrvatske i japanske gradnje s obzirom na to da je u Japanu izgradio svoje ime u svijetu arhitekture. Na ovu je temu istaknuo kako je Japan obećana zemlja za arhitekte jer pred njih stavlja velik izazov stvaranja za ogromnu količinu stanovnika na malom prostoru. Za razliku od situacije u Hrvatskoj koja ima 28% neiskorištenog stambenog potencijala.

Izdvojeni članak

Japandi stil uređenja: Što je i kako ga postići u svojem domu?

– Imao sam par situacije gdje sam mogao vidjeti da je Japan obećana zemlja za arhitekte. Izuzetno je i teška zemlja, teško se probiti među 200 milijuna ljudi. Jugoslavija je imala 20 milijuna, pa smo mi bili ‘nešto’ na nekakvom vrhu. Ali teško je biti toliko uspješan da se probiješ kroz 200 milijuna!, rekao je Rogina, dodavši kako u Japanu arhitekti koji se probiju imaju gotovo status božanstva.

– Uvjerio sam se u nekoliko navrata da je tamo arhitekt gotovo božanstvo. On je kreator, stvara nešto čega nije bilo, i to je apsolutno. U Japanu postoji i vrlo jasno rangiranje. Dakle, tamo imate klase arhitekata. Arhitekt Kuma sigurno je najviša klasa. I sad, kad nešto treba napraviti, onda se pita njega. Nema konzervatora, nema ovih, nema onih. Dakle, ako Kuma kaže da na nekom mjestu treba biti neboder od 100 katova, on preuzima potpunu odgovornost za to. On je ‘A’ klasa arhitekta koji za to preuzima potpunu odgovornost i gradi se, kaže Rogina.

Pogledajte cijeli podcast s Krešimirom Roginom.

Copy link
Powered by Social Snap