Pretraga

Bliži se referendum u Puli: Iz Možemo! tvrde da će izglasana odluka biti obvezujuća za Grad

A- A+

Bliži se lokalni referendum u Puli, koji će se održati u nedjelju, 9. listopada. Na referendumu će se glasati o tome hoće li se graditi novi hotel Valkane na Lungomare ili ne. U međuvremenu, investitor je predao zahtjev za lokacijskom dozvolom, ali iz Možemo! tvrde da će odluka donesena na referendumu i dalje biti ona konačna.

Podsjećamo, prije nekoliko dana je 3LHD u ime investitora predao zahtjev za lokacijsku dozvolu za izgradnju Hotela Valkane. Napravili su to ususret nadolazećem lokalnom referendumu u Puli, s kojim bi se potencijalno mogla zabraniti izgradnja spomenutog hotela. Tvrde kako se u projektu jasno vidi da se ne dira šuma, plaža niti Lungomare i da će se izvesti novi park otvoren za javnost. Više o tome možete pročitati ovdje.

Iz Možemo! tvrde kako je ipak potrebno izaći na referendum i sačuvati Lungomare od devastacije, za sebe i generacije koje dolaze. Tvrde da Zoran Kostić izlazi u javnost s netočnim tvrdnjama, a s ciljem obeshrabrenja Puležanki i Puležana. Tvrde kako, suprotno Kostićevim izjavama, podnositelj zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole nema nikakva prava u ovom slučaju, jer pojedinačni akt, odnosno lokacijska dozvola nije izdana prije donošenja odluke o provedbi referenduma.

– Da je kojim slučajem pravomoćna lokacijska dozvola izdana prije odluke o provedbi referenduma koju je Gradsko vijeće donijelo 30. kolovoza 2022. investitor bi imao stečena prava, ili da je podnio zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole prije tog datuma, imao bi legitimna očekivanja radi tzv. kvazi-retroaktivnosti tj. imao bi legitimno očekivanje da se postupak dovrši po pravilima koja su vrijedila u vrijeme podnošenja zahtjeva. Ovdje ni jedno ni drugo nije slučaj, rekli su iz Možemo!.

Izdvojeni članak

Ususret lokalnom referendumu u Puli: Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane

Objasnili su kako zbog promjene okolnosti koje mogu nastupiti izjašnjavanjem građana na referendumu, može se promijeniti prostorno-planska dokumentacija i investitor to mora trpjeti. Naglasili su da je rezultat lokalnog referenduma obvezujući za jedinicu lokalne samouprave u kojoj se provodi – u ovom slučaju za Grad Pulu.

– Tako navodi Zakon o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, na snazi od 27. 7. 2017., koji možete pročitati ovdje, i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zakon na isti način tumači i Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, što možete pročitati ovdje, pojasnili su iz Možemo!.

U nedjelju će tako građanke i građani Pule moći odgovoriti na referendumsko pitanje ‘Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata važećeg Urbanističkog plana uređenja ‘Lungo mare’ (Službene novine Grada Pule 12/12, 11/15 i 1/16-pročišćeni tekst) ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?’, a ako većina glasova bude ‘ZA’, hotel se neće moći graditi.

Možemo! je prozvao gradonačelnika Zoričića i gradske vijećnike, jer smatraju da su isti upoznati s tim činjenicama, ali ne žele pozvati građane koji su ih izabrali da putem referenduma konzumiraju svoje zakonsko i demokratsko pravo izravnog sudjelovanja u upravljanju Pulom.

Copy link
Powered by Social Snap