Pretraga

Botanički vrt naplaćuje ulaznice, potrebna su im sredstva da poprave građevine

A- A+

Grad Zagreb je zemljište nedaleko od Glavnog kolodvora krajem 19. stoljeća darovao Sveučilištu pod uvjetom da pristup Vrtu bude dostupan i građanima.

Botanički vrt zagrebačkog PMF-a nakon 130 godina uveo je naplatu ulaznica što nije naišlo na razumijevanje djela posjetitelje tog muzeja.

Naime, Grad Zagreb je zemljište nedaleko od Glavnog kolodvora krajem 19. stoljeća darovao Sveučilištu pod uvjetom da pristup Vrtu bude dostupan i građanima. Danas je kao jedini vlasnik katastarske čestice površine  36.607 m2 u samom centru grada upisan PMF, koji zbog posljedica potresa uvodi naplatu ulaznica.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda centar Zagreba dok se čeka obnova

Popust za studente i umirovljenike

Redovita ulaznica koštat će 10 kuna, no učenici, studenti i umirovljenici muzej raznovrsnog bilja moći će posjetiti u pola cijene, dakle za samo 5 kuna. Za one koji redovito dolaze, Botanički vrt pripremio je i sezonske ulaznice, čija se cijena kreće od 150 do 300 kuna.

– Grad je 1880-ih darovao samo dio zemljišta, a uvjet je bio da i građanstvo, a ne samo Sveučilište ima pristupa Vrtu. Ne spominju se baš riječi ‘besplatno’ itd. Uostalom, ideju naplate ulaznica smo prvo prokomentirali prošle godine s Gradom, koji su ideju pohvalili i prihvatili. Cijene ulaznica su simbolične, a nama su potrebna ogromna sredstva da popravimo građevine, infrastrukturu itd. Komentari naših redovitih posjetitelja su izrazito pozitivni, kazao je voditelj Botaničkog vrta dr. sc. Vanja Stamenković za Srednju.hr.

On je naveo i kako je praksa naplate ulaznica, kao važan izvor prihoda, uobičajena u svim botaničkim vrtovima u Europi, pa čak i u vrtovima koji imaju milijunske budžete.

Copy link
Powered by Social Snap