Pretraga

Čelnik SDP-a Zagreb pokreće inicijativu za vraćanje Trga maršala Tita

A- A+

Jedna od prvih inicijativa čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca formalno je uvrštena u proceduru. Traže preimenovanje sadašnjeg Trga Republike Hrvatske u prethodno ime.

Trg Republike Hrvatske, Zagreb | Screenshot/GoogleMaps

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Grada Zagreba podnio je Prijedlog za uvrštenje u Fond imena odnosno preimenovanje sadašnjeg Trga Republike Hrvatske. Traži da se Titu vrati trg na kojemu se nalazi HNK, a Zlatko Hasanbegović je 2017. tadašnjem gradonačelniku Milanu Bandiću većinu u Skupštini uvjetovao njegovim preimenovanjem, prenosi N1.

Obrazloženje prijedloga kojim SDP-ovi koalicijski partneri iz Možemo! nisu oduševljeni napisano je na pet stranica. Na prve dvije su zasluge Josipa Broza za to što danas živimo u neovisnoj Hrvatskoj u čije su granice vraćeni svi hrvatski krajevi, a na sljedeće tri je Brozov životopis. Već u prvim rečenicama Gotovac kaže da su o Titu i njegovim zaslugama sve već rekli povjesničari, intelektualci i političari, a dalje citira Miroslava Krležu i Franju Tuđmana ne navodeći ih poimence.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] ‘Napušteno’ gradilište na Zagrebačkoj aveniji: Gradi se još od 2011. godine

– Josip Broz, maršal Tito je zamisao našega hrvatskog političkog i kulturnog oslobođenja doveo do pune pobjede. Obranio i uspostavio hrvatski suverenitet u jednom od najkrvavijih ratova historije i tako je zamisao oslobođenja doveo do pune pobjede, okrunivši je atributima pune narodne nezavisnosti i državnosti, piše u obrazloženju prijedloga.

– Majci Domovini vratio sve njene otrgnute gradove, otoke i pokrajine: prije svega Dalmaciju s Lastovom i najslavnijim gradom naše prošlosti Zadrom, zatim Kvarner s Cresom, sa svim otocima i Rijekom i na koncu staru, glagoljašku našu Istru koja je na to ujedinjenje čekala vjekovima, ističe Gotovac.

Copy link
Powered by Social Snap