Pretraga

[Fotogalerija] ‘Napušteno’ gradilište na Zagrebačkoj aveniji: Gradi se još od 2011. godine

A- A+

Zagreb je grad koji je trenutno pun gradilišta. Na svakom koraku možete vidjeti neku skelu, ako ništa, zato što je u tijeku obnova nakon potresa. I dok je lijepo vidjeti da se nešto događa u gradu, isto tako je najtužnije naići na zapušteno gradilište.

Napušteno gradilište na Zagrebačkoj aveniji, Vrbani centar, foto: bauštela.hr | Ana Šoda

Grad Zagreb je prepun napuštenih gradilišta, gdje su se krenuli ostvarivati veliki snovi, a onda je samo u jednom trenutku sve stalo. Jedan od takvih primjera se nalazi i na jednoj od najprometnijih cesta u gradu, na Zagrebačkoj aveniji. Upravo tu već godinama stoji kostur zgrade koji nikada nije dovršen. Na fotografijama Google Mapsa, koje su snimljene još 2011. godine, vidi se da na istom mjestu stoji zgrada koja izgledom podsjeća na trenutno zdanje, ali su u tijeku neki radovi.

Projekt je trebao biti izgradnja poslovne građevine i uklanjanje dijela građevina. Ovo gradilište već godinama zjapi prazno, ali još uvijek je ograđeno i pod video nadzorom. Kako je označeno i na nekoliko mjesta, objekt štiti Bili-Erić Security. Na napuštenom gradilištu se nalazi i ogroman billboard, na kojem se redovito izmjenjuju oglasi.

Izdvojeni članak

Novogradnja u centru Zagreba: Kvadrat stana ide do 8.000 eura

Nije poznato zašto su radovi stali, ali pregledavajući katastar, došli smo do podatka da je zemljište u posjedu zagrebačke tvrtke B2 Portfolio, ali i da je 30. listopada 2020. godine došlo do ustupanja založnog prava za korist švicarske tvrtke Allegheny Financial SA. Istog dana je podnesena i tužba Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Na samom gradilištu se još uvijek nalazi i tabla na kojoj pišu podatci o samom projektu. Investitor je bila zagrebačka tvrtka Vrbani centar d.o.o., projektant tvrtka Studio 3LHD do.o., a izvođač radova Tehnika. S obzirom na to da je tabla oštećena, ne može se vidjeti koja je bila njezina uloga, ali u projektu je sudjelovala i firma Studio projekt, koja je otvorena 2017. godine. Na njihovoj web stranici piše kako nude ‘široku paletu usluga’.

– Prvenstveno je naglasak na vođenju projekata od same ideje do dobivanja uporabne dozvole. Team je uz klijente u svakom koraku, od izrade projekta, ishođenja dozvola, odabira izvođača i kontrola gradilišta dronom, do završetka projekta i dobivanjem zadnje dozvole. Osim projekata firma nudi i široku paletu usluga usku vezanu uz građevinski sektor. Svako gradilište može biti osigurano video kamerama koje investitoru mogu omogućiti nadzor i uvid nad gradilištem 24 sata, piše na stranicama firme.

Kako točno izgleda gradilište možete pogledati u galeriji.

Copy link
Powered by Social Snap