Pretraga

DAZ organizira javnu tribinu o pomorskom dobru: Na tribini će sudjelovati i stručnjaci

A- A+

Povodom usvajanja Nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, urbanistička sekcija DAZ-a u četvrtak, 9. veljače, u 19 sati organizira javnu tribinu. Na njoj će problematizirati kontroverzni sadržaj novog zakona.

javna tribina o pomorskom dobru daz

Javna tribina o pomorskom dobru, foto: DAZ

Prema definiciji, pomorsko dobro kao opće dobro je ‘res communes omnium’ koje pripada svim ljudima te je u tom smislu neotuđivo i ne može biti objekt stjecanja prava vlasništva ni drugih stvarnih prava. Uz predugo razdoblje trajanja koncesija, ograničenje opće uporabe, otvaranje dodatnog prostora za gradnju i nasipavanje, uvođenje založnog prava i nedostatak jasnog sustava nadzora, nacrtu se zamjera nekoherentnost pa i kontradiktornost u nekim odredbama.

Zakon bi mogao imati ozbiljni utjecaj na stvarno stanje u prostoru i načine korištenja istog, stoga smo pitanju pomorskog dobra i upravljanja istim odlučili posvetiti posebnu pažnju. Na tribini će sudjelovati bugarski ekolog i stručnjak za održivi razvoj Borislav Sandov i doktorica ekonomije i magistra urbane sociologije Saša Poljanec-Borić.

Sandov će govoriti o potencijalnim posljedicama štetnog načina upravljanja pomorskim dobrom po ljude i okoliš, a potom će uslijediti diskusija o bugarskom iskustvu te nacionalnim i europskim regulativama vezanim za pitanja pomorskog dobra. Iz svoje stručne ekonomske perspektive, dr.sc. Poljanec-Borić – kao nezavisna stručnjakinja i zamjenica predsjednika Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU – tumačit će sporne članke zakona i upitnost njegovog pro-koncesijskog narativa.

Izdvojeni članak

Oporba se protivi novom Zakonu o pomorskom dobru: ‘U pitanju je zakon opasnih namjera’

Kratki životopisi govornika

Borislav Sandov istaknuti je bugarski ekolog i stručnjak za održivi razvoj i ublažavanje klimatskih promjena. Po struci je geograf sa specijalizacijom u području klimatskih promjena i upravljanja vodama. Posljednjih petnaest godina sudjeluje i organizira kampanje za zaštitu okoliša u vodećim nevladinim organizacijama.

Intenzivno se bavi pitanjima obale Crnog mora, a vjerojatno najpoznatija kampanja te vrste ona je za zaštitu lokaliteta Irakli koja je nakon europskih i nacionalnih presuda rezultirala zaustavljanjem izgradnje obale. Suosnivač je bugarske stranke Zeleni pokret s kojom je ušao u vladu te obnašao funkciju ministra ekologije i voda u zadnjem sazivu 2021. godine.

Dr.sc. Saša Poljanec-Borić diplomirala je filozofiju i francuski jezik i književnost, magistrirala iz područja urbane sociologije i doktorirala iz područja ekonomije. Znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju; autorica tri knjige i preko sedamdeset stručnih i znanstvenih radova; zamjenica predsjednika Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU. Specijalizirala se za sociologiju i ekonomiku turizma, sociologiju prostora, strateški marketing destinacija, ekonomsku sociologiju malih i srednjih poduzeća te za teme lokalnog institucionalnog razvoja.

Copy link
Powered by Social Snap