Pretraga

U radnoj skupini Zakona o prostornom uređenju samo dva člana iz struke

A- A+

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pozvalo je Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsku komoru arhitekata da imenuju člana i zamjenika za rad u radnoj skupini koja priprema Nacrt prijedloga Zakona o prostornom uređenju. Iz Društva arhitekata Zagreb pozivaju pak ove dvije institucije na bojkot sudjelovanja, a Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da u radno tijelo koje ima ukupno 19 članova uključe više osoba iz struke.

Novi Zagreb

Karta Novog Zagreba | foto: Google Maps

Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) uputilo je javni apel Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoj komori arhitekata, kao jedinim dvjema stručnim institucijama iz područja prostornog planiranja pozvanim u radno tijelo Nacrt prijedloga Zakona o prostornom uređenju, da odbiju sudjelovati u njemu. Ističu, njihovo sudjelovanje je poželjno i nužno, ali u potpuno stručnom tijelu koje će biti preduvjet za ispravan pristup novom Zakonu o prostornom uređenju.

– Nije prihvatljivo da od 19 pozvanih članova, samo 2 institucije iz arhitekture i prostornog planiranja sudjeluju u tijelu za razvoj novog Zakona. Većina stručnjaka u ovom tijelu trebala bi biti educirana u području prostornog planiranja. Stoga Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora arhitekata trebaju odbiti sudjelovati u predloženom tijelu za novi Zakon o prostornom uređenju, poručuju iz DAZ-a.

Izdvojeni članak

Stupio na snagu projektantski rječnik, nema više dvojbi oko lođa, građevinskih pravaca i kosih terena

Dodaju i kako je prostorno planiranje ključan alat u promišljenom razvoju izgrađenog i neizgrađenog prostora Republike Hrvatske, kao jedinstvenog i nepovratnog resursa. Kao i da  Zakon o prostornom uređenju mora biti osnovni zakon koji upravlja planiranjem prostora. Ostali zakoni, ističe se, trebaju biti u skladu s njim kako bi se postiglo usklađeno planiranje, razvoj i zaštita prostora. Jedino na ovaj način možemo doći do cjelovitog i usklađenog planiranja, razvoja i zaštite fizičkog prostora Republike Hrvatske

– U razvoju prostornog plana potrebne su stručne podloge koje izrađuju mnoge struke. No, te stručne podloge nisu ono što uređuje Zakon o prostornom uređenju. Prostorni planer koristeći stručne podloge stvara usklađene i cjelovite prostorne planove. Trenutni Zakon o prostornom uređenju nastao je upravo na suprotnim pretpostavkama, a iz takvog pristupa krenulo se ponovno u pogrešnom smjeru formira nepotrebno široke radne skupine, jasni su iz DAZ-a.

– Pozivamo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine da, zajedno sa stručnjacima iz područja prostornog planiranja, ponovno promisli smjer kojim želi razvijati novi Zakon o prostornom planiranju i prostornom uređenju. Za taj pristup potrebno je oformiti radno tijelo sastavljeno isključivo od stručnjaka iz područja prostornog planiranja i uređenja koji će svojim stručnim autoritetom stvoriti preduvjete za izradu novog Zakona. Prethodno predloženo tijelo, koje objedinjuje i druge dionike iz različitih struka i ministarstava, može biti imenovano tek u drugoj fazi, nakon definiranja okosnice Zakona.

Doznajte ovdje sve o Zakonu o upravljanju i održavanju stambenih zgrada.

Copy link
Powered by Social Snap