Pretraga

Stiže Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, kraj samovolji pojedinaca

A- A+

Nekvalitetnim pravnim normama napokon bi moglo odzvoniti. Zakon o vlasništvu te drugim stanarskim pravima i obavezama puni su pravnih praznina. Posebno se to odrazilo na nekretnine u dijelovima Hrvatske pogođenima potresima. Upravljanje i održavanje stambenih zgrada moralo bi ići u smjeru zaštite privatnog vlasništva i javnih interesa. Zbog toga je otvorena javna rasprava za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada.

stambena zgrada

stambena zgrada | Unisplash, F.C. Henriquez

Rupe u Zakonu o vlasništvu ostavile su nesagledive posljedice na upravljanje nekretninama. Hrvatska udruga stanara i suvlasnika zgrada stoga je otvorila javnu raspravu za donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Stanari, upravitelji zgrada i suvlasnici su se dosad za sve pravno sumnjive situacije pokušavali javiti sudu. No, podnošenje tužbi se za mnoge već u startu pokazalo kao nemoguća misija.

Zgrade ne smiju biti potencijalna opasnost zbog njihovog neodržavanja. Zbog toga mora postojati odgovornost prema društvenoj zajednici te uvjeti za provođenje mjera civilne zaštite, zaštite od požara i mogućnosti za postupanje službi čija je uloga zaštita javnih interesa.

Izdvojeni članak

Zaštićeni najmoprimci: 5 opcija za reguliranje vlasništva i isplatu odštete

Novi Zakon o održavanju i upravljanju zgrada trebao bi štititi privatno vlasništvo i javne interese. Pozitivna legislativna praksa u mnogim zemljama pokazuje da državni aparat koji nadzire i sankcionira one koji to ne prihvaćaju može dobro funkcionirati.

Mnogi nisu shvatili da su zgrade javno dobro, bez obzira na to što su pojedine fizičke ili pravne osobe vlasnici s ustavno zagarantiranim pravima. Iz Udruge stanara i suvlasnika zgrada pozivaju sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu, a cijeli tekst Prijedloga zakona možete pročitati ovdje.

Ako ste kupili, naslijedili ili na bilo koji drugi način stekli nekretninu, ovdje možete saznati sve što trebate znati o porezu na promet nekretninama.

Copy link
Powered by Social Snap