Pretraga

DAZ i Otvorena arhitektura organiziraju predavanje: Predstavit će i projekt Stambene zadruge La Borda

A- A+

U petak 24. lipnja će se održati predavanje i razgovor pod nazivom Arhitektura i organizacija stambenih zadruga u Europi, u prostorijama Društva arhitekata Zagreb. Događaj počinje u 19 sati, a moderator će biti član zadruge Otvorena arhitektura, Antun Sevšek. Upravo su spomenuta zadruga i Društva arhitekata Zagreb organizatori.

Uredba o građevinama, ilustracija | foto: Unsplash

Na događaju će gostovati krajobrazna arhitektica Vedrana Žalac iz stambene zadruge Wohngenossenschaft Zimmerfrei iz Basela te Carles Baiges Camprubí, arhitekt i sociolog iz arhitektonske zadruge Lacol iz Barcelone koji će predstaviti svoje iskustvo rada na projektima zadružnog stanovanja. Događanje je organizirano u suradnji Zadruge Otvorena arhitektura i Društva arhitekata Zagreba, a razgovor će moderirati član zadruge Antun Sevšek.

Na predavanju će se između ostalog predstaviti i projekt Stambene zadruge La Borda u Barceloni za koji je ured Lacol ovogodišnji dobitnik nagrade Mies van der Rohe u kategoriji ‘Nadolazeća arhitektura’.

Izdvojeni članak

Napustio nas je Željko Kovačić, jedan od najkreativnijih hrvatskih arhitekata poznat po muzejskim postavima

– Iako gradnjom stambenih jedinica dominiraju makroekonomski interesi, u ovom slučaju model je baziran na skupnom vlasništvu i organizaciji zajedničkih prostornih resursa i kapaciteta. Ovaj model nadilazi sam pojedinačan projekt ove stambene zadruge, objasnio je žiri nagrade.

Rješavanje stambenog pitanja jedan je od najvažnijih društveno – političkih i ekonomskih problema diljem Europe, a u posljednje vrijeme postaje i gorući problem u Hrvatskoj. Nedostatak javnih investicija dovodi do smanjenja pristupačnog stambenog prostora dok privatni investitori vođeni logikom tržišta i profita diktiraju visoku cijenu stanova.

Odgovarajući na ove izazove u mnogim europskim zemljama stambene zadruge uspješno kreiraju alternativu tržišnom modelu omogućavajući veću pristupačnost stambenom prostoru širokim društvenim skupinama. Zadruga Otvorena arhitektura je inicijator projekta ‘Poticanje razvoja zadružnog stanovanja u Hrvatskoj’ čiji je cilj osmišljavanje i realizacija sličnih modela stambenih zadruga i u našem okruženju.

DAZ i Otvorena arhitektura organiziraju predavanje: Predstavit će i projekt Stambene zadruge La Borda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap