Pretraga

Digitalizacija građevinske industrije: Otvorene prijave za prvo regionalno studentsko BIM natjecanje

A- A+

Prema najnovijim statističkim podatcima građevinska industrija jedna je od najmanje digitaliziranih. U posljednjih dvadeset godina produktivnost zaposlenih u ovoj industriji, a to je čak sedma posto svjetske populacije, narasla je tek za jedan posto. Rješenje takvog stanja 77 posto građevinskih tvrtki vidi u digitalizaciji industrije, no samo njih 20 posto s tim procesom je i započelo.

Allplan Student Competition 2021

S ciljem promocije digitalizacije u građevinskoj industriji, BIM načina rada i kvalitetnog projektiranja ove se godine po prvi put organizira veliko regionalno natjecanje namijenjeno studentima građevinskih fakulteta pod nazivom Allplan Student Competition.

BMI ili Building Information Modeling predstavlja metodologiju rada u procesu digitalizacije kroz koji građevinska industrija regije trenutno prolazi. Upravo iz tog razloga i s ciljem pripreme budućih inženjera za tržište rada ove se godine po prvi puta organizira studentsko regionalno natjecanje Allplan.

– Kroz natjecanje studenti će usavršavati svoje vještine korištenja digitalnih alata u fazi projektiranja, upoznat će se s važnostima dijeljenja informacija i definiranja procesa u najranijim fazama projekta te izoštriti komunikacijske vještine simuliranjem stvarnog građevinskog projekta, navodi Monika
Mlakić, BIM konzultantica Baldinistudia i organizatorica natjecanja.

Digitalizacija građevinske industrije

Što je Allplan?

Allplan je trenutačno vodeći europski BIM softver koji omogućava brže, točnije i preciznije projektiranje i modeliranje armature. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji, inženjeri automatiziraju svoje svakodnevne zadatke automatskim ispisima količina, asocijativnim presjecima, 3D modeliranjem i dodavanjem svih potrebnih informacija.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjeluje šest država – Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Crna Gora te ukupno 20 građevinskih fakulteta što organizatori vide kao itekako pozitivnu priču umrežavanja studenta i fakulteta u vrijeme pandemije. Natjecanje podupiru mnoge tvrtke iz građevinske industrije kojima se studenti imaju priliku predstaviti i profilirati se na tržištu rada.

Allplan Student Competition

Tri faze natjecanja

Prvo studentsko regionalno Allplan natjecanje organizirano je u tri faze, a one su:

  • Online kvalifikacijski BIM test
  • Allplan Faculty Hackathon (trodnevna fakultetska natjecanja)
  • Allplan Regional Hackathon (trodnevno glavno regionalno natjecanje u Beogradu)

Svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti putem poveznice, a prijave su otvorene do 25. travnja 2021 godine.

Copy link
Powered by Social Snap