Pretraga

Dobar položaj je sve kod solarnih panela, a jug nije uvijek najbolji izbor

A- A+

Hrvatska je zemlja raznolike klime. Zbog toga instalacija solarnih panela može biti izazovna. Gledajući kontinentalni i primorski dio zemlje, postoje velike oscilacije u vremenskim prilikama. Solarne elektrane postavljene na osunčanijim područjima, proizvodit će više energije. Međutim, ispitivanja su pokazala da se u pogledu dugoročne učinkovitosti ipak favoriziraju hladniji krajevi. Uvid u ovu problematiku dao je stručnjak za projektiranje i montiranje solarnih panela Marko Ratković u petoj epizodi podcasta Bauštela.

Solarni sustav | foto: Pixabay | ilustracija

Podcast Bauštela ponovno je bio mjesto diskusije o suvremenim načinima za postizanje energetske neovisnosti. Kako bi proizveli što više solarne energije, Marko Ratković smatra da moramo obratiti pažnju na tri stvari pri postavljanju fotonaponskih panela. To su geografska lokacija te nagib (pod kojim se kutem nalaze) i orijentacija panela.

Hrvatsku karakterizira vrlo šarolika klima. Stoga i proizvodnja solarne energije ovisi o tome gdje ćemo i kako postaviti panele. Ako gledaju na jug, tijekom godine će dobiti više osunčanosti od onih orijentiranih prema sjeveru. Zbog toga će u idealnim uvjetima paneli postavljeni na Pagu kroz 12 mjeseci proizvesti deset posto više energije od panela postavljenih u Zagrebu. No, u praksi to ne mora uvijek biti tako.

– Kada je hladnije, paneli zapravo bolje proizvode. Testirani su na 20 °C. Dakle, ljeti kad se zagriju na 70 °C, sama površina im neće biti maksimalno efikasna. Maksimalno je efikasna pod pravim kutem upada sunčevih zraka na temperaturi ispitivanja od 25 °C, zaključio je Ratković u podcastu.

Izdvojeni članak

Marko Ratković: Fotonaponske panele na krovovima žele svi, a nema ih na policama trgovina

Koliko ćemo solarne energije proizvesti ovisi i o snazi, tj. učinkovitosti panela kojeg odlučimo koristiti. Tržište panela dovelo je do toga da je zapravo teško izabrati krivog. Svi su otprilike jednaki. Naravno, postoje oni malo bolji, a kvaliteta im se ne prepoznaje samo po strukturi silicija, nego i po okviru koji ih štiti.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer elektrotehnike Marko Ratković pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap