Pretraga

Dočekan kraj desetogodišnjeg stečaja: Slovaci u Gredelju kreću s ozbiljnom proizvodnjom

A- A+

Točno deset godina otkako je otvoren njen stečaj Tvornica željezničkih vozila Gredelj dobila je novog vlasnika. U kultnu zagrebačku tvornicu ušla je slovačka Tatravagonka čijim će se ulaganjem namiriti dug od gotovo 900 milijuna kuna, ali i osigurati nove narudžbe kojima će Gredelj krenuti u ozbiljnu proizvodnju.

Tvornica željezničkih vozila Gredelj

Tvornica željezničkih vozila Gredelj | foto: Gredelj

Prema riječima stečajnog upravitelja Tomislava Đuričina do kraja godine u Gredelju će krenuti proizvodnja još 200 vagona.

Velikom većinom glasova jučer je na zagrebačkom Velesajmu izglasan stečajni plan Gredelja kojim u proizvodne pogone Tvornice Željezničkih vozila Gredelj ulazi slovačka Tatravagonka. Plan je izglasala Gredeljeva Skupština vjerovnika, a njime se okončala priča o desetogodišnjem stečaju u koji je tvornica ušla zbog dugova od gotovo 900 milijuna kuna.

Novi stečajnim planom, osim što ulaze u proizvodne pogone, Slovaci ulaze i u vlasništvo TŽV Gredelj.

Tatravagonkinih 45 milijuna eura

Novi stečajni plan je izglasan, a idući korak u novoj proizvodnoj priči Gredelja je Trgovački sud u Zagrebu na kojem odluka treba postati pravomoćna.

– Vjerovnici prvog isplatnog reda, sadašnji i bivši djelatnici Gredelja, podržali su stečajni plan sa sto posto glasova, dobavljači su podržali plan s 90, a treća skupina vjerovnika s 80 posto glasova, naveo je nakon Skupštine stečajni upravitelj Gredelja Tomislav Đuričin, prenosi Jutarnji list.

Nakon pravomoćnog rješenja Tatravagonka ima rok od 30 dana u kojem će isplatiti vjerovnike čime će se službeno označiti izlazak Gredelja iz desetogodišnjeg stečaja. No, suradnja Tatravagonke i Gredelja već je počela i to još u travnju ove godine kada su tvrtke ugovorile gradnju 30 teretnih vagona koji su već isporučeni.

– Očekuje se da će u nadolazećim godinama proizvodnja u Gredelju rasti. Uz otprilike 400 radnika koliko je tvornica imala početkom ove godine, već je zaposleno 20 novih radnika. Budući da Tatravagonka radi u brojnim zemljama i zapošljava 20.000 radnika, mislim da je s takvim partnerima pred Gredeljom svijetla budućnost, dodaje Đuričin.

Izdvojeni članak

U Uljaniku se ponovno gradi: Pulsko brodogradilište radni je dan, baš kao i nekad, započelo sirenom za radnike

U Gredeljevo postrojene Tatravagonka ulazi s 45 milijuna eura, a najavljuju i daljnja ulaganja. No, raspletom stečaja radnici ne mogu biti do kraja zadovoljni, jer odrekli su se 51 posto potraživanja prema tvornici.

– Zadovoljni smo što je završena agonija radnika i tvornice. Prema informacijama koje imamo, u slučaju Tatravagonke riječ je o poslodavcu koji ima pozitivan odnos prema radnicima, navodi Tomislav Rajković, predstavnik Udruge radničkih sindikata.

Grad za, Holding protiv

No, Gredeljev stečajni plan podijelio je mišljenja gradskih vlasti i Zagrebačkog holdinga. S jedne strane gradonačelnik Tomislav Tomašević poručuje da gradska uprava stoji uz radnike Gredelja koji su za stečajni plan i ulazak slovačke Tatravagonke u vlasništvo nad tvornicom.

Ali, s Tomaševićem se ne slažu u Zagrebačkom holdingu u kojem je protiv stečajnog plana za Gredelj glasao predstavnik Siniša Tabak. U stečaju Gredelja odvojeno se vode potraživanja Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga.

Dočekan kraj desetogodišnjeg stečaja: Slovaci u Gredelju kreću s ozbiljnom proizvodnjom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap