Pretraga

U Uljaniku se ponovno gradi: Pulsko brodogradilište radni je dan, baš kao i nekad, započelo sirenom za radnike

A- A+

Sirena koja označava početak radnog dana ponovno se oglasila u pulskom brodogradilištu Uljanik. Brodogradilište je krenulo s realizacijom novog projekta, a neke će možda iznenaditi o kakvom je brodu riječ.

radnik

Radnik u brodogradnji, ilustracija | foto: Unsplash

Sirena koja je desetljećima označavala početak radnog dana u Uljaniku jučer se ponovno oglasila, baš kao i nekada točno u osam sati ujutro.

Tim je potezom službeno započela realizacija novog projekta pulskog brodogradilišta Uljanik. No, prvi projekt za ponovni početak gradnje neće biti impozantni stočar, navodi Glasi Istre, već 22-metarski ribarski brod namijenjen ribolovu na sjevernim morima.

Prvi je to projekt oživljavanja ‘posrnulog’ istarskog škvera.

Mijenjanje planova u hodu

No, pokrenuti plan nije bio i prvi plan. Naime, proizvodnja je trebala započeti dovršetkom spomenute novogradnje 526. Ipak, sudbina ovog broda otišla je u drugom smjeru i to zbog bezuspješnih pokušaja pronalaženja kupca. Nakon propale dražbe na kojoj je početna cijena broda bila jednu kunu, priča je krenula u drugom smjeru zbog čega su se planovi mijenjali u hodu.

Izdvojeni članak

Propala je još jedna tvrtka u Hrvatskoj: Radnici ostali bez posla i to po drugi put

Sve to utjecalo je na početak radova na ribarici koja se u Uljanik Brodogradnji gradi za norveškog naručitelja. Radove je s nestrpljenjem dočekalo oko 170 radnika, koliko ih se kroz novu firmu vratilo na stari posao u proizvodne hale Uljanika koje su gotovo dvije godine bile prazne.

Ribarski brodovi sličnih dimenzija sada se istovremeno grade na čak dvije pulske lokacije budući da manje brodogradilište Tehnomont slične brodove gradi za norveške, irske i škotske ribare.

U Uljaniku se ponovno gradi: Pulsko brodogradilište radni je dan, baš kao i nekad, započelo sirenom za radnike
Share via
Copy link
Powered by Social Snap