Pretraga

Dodijeljene nagrade i priznanja Piranesi 2022.: Posebno priznanje dobio hrvatski projekt

A- A+

Na Piranskim danima arhitekture, koji su se održali 25. i 26. studenog, dodijeljena je Nagrada Piranesi za 2022. godinu, dva posebna i jedno studentsko priznanje. Posebno priznanje je dobio i hrvatski projekt Emila Jurcana – Malo rimsko kazalište u Puli.

Piranski dani arhitekture

Piranski dani arhitekture, foto: UHA

Nagrada Piranesi, dodjeljuje se svake godine od 1989. na međunarodnoj konferenciji Piranski dani arhitekture. Konferencija je tradicionalno popraćena izložbom arhitekture, na kojoj se predstavljaju djela nastala u protekle dvije godine. Nacionalni selektori (Austrija, Češka Republika, Grčka, Mađarska, Italija, Slovačka i Slovenija) odabiru po 5 djela koja se natječu za Piranesi nagradu.

Nagrada se dodjeljuje za najuspješnija arhitektonska ostvarenja iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Srbije nastala u protekle dvije godine, a ove je godine nominirano bilo 50 ostvarenja i 36 studentskih projekata (nastalih na 18 arhitektonskih fakulteta: Graz, Spittal, Beč, Banja Luka, Sarajevo, Zagreb, Thessaloniki, Budimpešta, Pescara, Trst, Podgorica, Bratislava, Ljubljana, Maribor, Beograd, Kragujevac, Novi Sad i London).

Izdvojeni članak

Objavljene nominacije za nagradu ‘Piranese’: U izboru pet hrvatskih projekata i dva studentska rada

Članovi žirija bili su Dominika Galandová, Miroslava Šešulková, Tonči Čerina, Mauro Marinelli, Mirco Franzoso, Marcus Innauer, Majda Kregar, Mateja Kurir, Arnau Tiñena i Ferran Tiñena.

Nagrađeni projekti

Nagrada Piranesi je osvojio projekt Natkrivanje ostataka Crkve sv. Ivana Krstitelja u Žičkoj kartuziji i privremenom lapidariju iz Slovenije, čiji autori su Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić i Dino Mujić / MEDPROSTOR. Posebno priznanje je dobio projekt Kuća MM, Domžale, također iz Slovenije, a čiji autori su Žiga Ravnikar i Eva Senekovič uz suradnike Klaru Bohinc i Andraža Keršiča (a2o2 arhitekti).

Studentsko priznanje je dobio projekt iz Ujedinjenog Kraljevstva, Preko zida, West Cumbria. Autorica je studentica Tetsuya Saito, pod vodstvom mentora Lawrencea Bartha i Lucy Styles. Posebno priznanje je dobio i jedan hrvatski projekt – Malo rimsko kazalište u Puli, čiji autor je Emil Jurcan (Zadruga Praksa).

malo rimsko kazalište u puli

Malo rimsko kazalište u Puli, foto: UHA

Hrvatski projekti nominirani za nagradu su uz Malo rimsko kazalište u Puli bili i Dogradnja i renovacija Osnovne škole Ksaver Šandor Gjalski u Zagrebu arhitekata Zorana Boševskog, Borisa Fiolića i Željka Golubića; Palača Moise u Cresu Alana Brauna; Školska dvorana u Zlatar Bistrici Ivana Galića (NOP);  i Providurova palača u Zadru Ive Letilović i Igora Pedišića. Više o tome pročitajte ovdje.

malo rimsko kazalište u puli
Share via
Copy link
Powered by Social Snap