Pretraga

Društvo arhitekata pokrenulo podcast: Pogledajte tko su bili gosti prve epizode

A- A+

U posljednje vrijeme izuzetno je postala popularna forma podcasta, pa ih tako ima sve više i kod nas. Najnoviji podcast je onaj Društva arhitekata Zagreba, Prednji Plan. Izašla je već prva epizoda, u kojoj su gosti bili Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, i Rea Novaković Matošić, predsjednicu studentskog zbora AfZg-a.

Prednji plan, foto: screenshot YouTube

DAZ-ov podcast ‘Prednji plan’ svojevrsni je početak, odnosno testiranje novog medija koji je pristupačan široj javnosti, a koji će pratiti djelovanje samog društva i šire stručne zajednice te ga informirati teorijskim sadržajem. Podcast je zamišljen kao prostor edukacije i prenošenja znanja, ali i dubinske rasprave, potrage za istinom, konfrontiranja mišljenja i ideja, te izgradnji zajedničkog misaonog tla na kojem nova generacija može nastaviti graditi društvo.

Arhitektura i urbanizam su po svojoj prirodi društveno angažirane discipline. Nije moguće govoriti o gradu i stvarati arhitekturu bez da se istovremeno, svjesno ili nesvjesno, prigrljuje određen pogled na svijet, kulturu i prostor. Takva pozicija podrazumijeva da je prije čina stvaranja potrebno misliti, odnosno da je za djelovanje potrebno razvijati diskurs. Dinamika vremena u kojem živimo dodatno potencira potrebu za razvojem arhitektonske misli, kako bi struka i društvo isplivali iz trenutnog diskurzivnog vakuuma koji karakterizira većinu izgrađenog prostora.

Izdvojeni članak

Pogledajte najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

Podcast je nastao s ciljem okupljanja kvalitetnih pojedinaca, promišljanja društvenih okolnosti i kulturnih polazišta, osiguravanja kontinuiteta i prenošenja iskustava, te u konačnici sinteze i stvaranja novih sadržaja. Vjerujemo da je moguće izgraditi snažnu intelektualnu zajednicu te razvijati diskurs s ciljem dubljeg razumijevanja metafizičkog, filozofskog, umjetničkog i društveno-političkog konteksta u kojemu će djelovati nova generacija stvaratelja.

Kvalitetna praksa, strukovna politika, zakonodavna i institucionalna reforma nisu preduvjeti već posljedice stvaranja takve zajednice i diskursa. Voditelji su Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta i Marin Duić, a realizator je Pavel Penev. Za uvodnu špicu su se pobrinuli Monika Milas (video) i Mario Peko (glazba).

Copy link
Powered by Social Snap