Pretraga

Pogledajte najbolja ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

A- A+

Otvorena je „Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini“ u riječkom DeltaLabu, a izložbu je moguće pogledati od 1. rujna do 22. rujna ove godine. U sklopu otvorenja izložbe, Jana Perković iz laboratorija SPACE10 održala je predavanje o stanovanju i arhitekturi, kojeg je kontekstualizirala u sklopu vlastitog profesionalnog djelovanja u Australiji i Europi. Također, predstavila je i knjigu „The Ideal City“.

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini

Od 1. rujna do 22. rujna ove godine otvorena je „Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini”

U riječkom DeltaLabu, u prizemlju zgrade Ivex-a na adresi Delta 5, od 1. rujna do 22. rujna ove godine održat će se Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini“. Štoviše, izložba će biti otvorena za razgledavanje svakim danom od 16 do 20 sati, dok se za druge termine potrebno najaviti.

Prije samog otvorenja, koje je održano u srijedu 1. rujna, održalo se i predavanje Jane Perković iz laboratorija za dizajn i inovacije SPACE10, koje je bilo posvećeno IKEI. Naime, taj je laboratorij smješten u Copenhagenu gdje se istražuje kako će u budućnosti izgledati svakodnevni život ljudi.

Stručni žiri

Radove pristigle na ovu izložbu ocjenjivao je stručni žiri u sljedećem sastavu: Ante Nikša Bilić, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta UHA-a: Breda Bizjak, Tonči Čerina (voditelj), Ivana Ergić, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Lea Pelivan i Ana Šverko. Tako su se u konkurenciji za Nagradu „Neven Šegvić” istaknuli Ante Nikša Bilić i Ana Mrđa, a za Nagradu „Drago Galić” Helena Paver Njirić. Također, o nominacijama za Nagradu „Viktor Kovačić” odlučivali su članovi Stručnog savjeta.

Organizatori ove izložbe su Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Društvo arhitekata Rijeka (DAR), Hrvatska komora arhitekata (HKA) – Područni odbor Rijeka, DeltaLab – centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, dok je pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske.

Zahvale su upućene Uredu predsjednika Republike Hrvatske, Anti Nikši Biliću i Heleni Paver Njirić, članovima Savjeta, autorima prijavljenih radova, korisnicima i vlasnicima objekata, Marku Mihaljeviću na fotografijama publicističkih radova i svim kolegicama i kolegama koji svojim angažmanom i entuzijazmom podržavaju rad Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Rijeka.

Izdvojeni članak

Otvorena je izložba koja predstavlja najvažnije spomenike s područja Jugoslavije

Predavanje laboratorija SPACE10

Jana Perković je kroz predavanje „Kako može izgledati start-up kultura i inovacije na polju urbanizma?“ predstavila SPACE10-ov opseg istraživanja i to u domeni stanovanja i arhitekture. Štoviše, kontekstualizirala ga je u sklopu vlastitog istraživačkog i profesionalnog djelovanja u inovacijama u kulturi življenja, kako u Australiji tako i u Europi.

Također, Perković je predstavila i najnoviju knjigu SPACE10-a – The Ideal City“ (2021.). Knjiga istražuje budućnost urbanog življenja i to kroz putovanje u čak 53 grada, u 30 različitih država. Naime, provedeni su brojni razgovori sa stručnjacima iz područja arhitekture, dizajna, tehnologije i upravljanja o poboljšanju kvalitete življenja u gradovima.

Jana Perković je urednica za publikacije u SPACE10-u, kao i u IKEI-nom centru za dizajn i istraživanje. Osim toga, doktorandica je na Connected Cities Lab pri Fakultetu za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo na University of Melbourne. U svom radu promišlja o brojnim inovacijama koje se mogu primijeniti u urbanizmu i regionalnom upravljanju, odnosno svoja istraživanja nastoji implementirati u stvarnu praksu urbanog življenja.

Copy link
Powered by Social Snap