Pretraga

Država darovala zemljište Šibeniku: Gradi se novi vatrogasni dom

A- A+

Grad Šibenik dobio je zemljište za gradnju novog vatrogasnog doma u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Ugovor su u prostoru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, potpisali gradonačelnik Željko Burić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.

Novi vatrogasni dom u Šibeniku, foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Riječ je o dijelu bivše vojarne ‘Bribirski knezovi’, ukupne površine 17.297 m2. Potpisivanje ugovora nastavak je postupka započetog donošenjem Odluke o darovanju državne nekretnine Gradu Šibeniku na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 3. veljače 2022. godine. Čitavu Odluku možete pročitati u nastavku teksta.

Nekretnina se daruje u svrhu izgradnje nove zgrade Vatrogasnog doma, a prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka vrijednost nekretnine iznosi 13.340.000,00 kuna. Izgradnja nove zgrade vatrogasnog doma na traženoj lokaciji je od osobitog interesa za Grad Šibenik budući se postojeći vatrogasni dom nalazi u samom središtu grada, pa nije primjeren za obavljanje vatrogasne djelatnosti zbog velike gradske gužve i neprohodnosti vozila središtem grada.

Izdvojeni članak

[FOTO] Radi se na novom autobusnom kolodvoru u Šibeniku: Pogledajte kako će izgledati

Također, izgradnjom novog vatrogasnog doma Grad Šibenik želi odati počast vatrogascima koji su nastradali u Kornatskoj tragediji. U zoni bivše vojarne planira se niz vatrogasnih sadržaja kao što su otvoreno vježbalište za vatrogasce te ‘Požarna kuća’ i ‘Potresna kuća’, kao i otvoreni ronilački bazen koji bi služio za osposobljavanje vatrogasaca-ronioca.

Projekt novog vatrogasnog doma, koji ima mogućnost prerastanja u Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, u fazi je izrade glavnog i izvedbenog projekta. Njegova procijenjena vrijednost je oko 42 milijuna kuna, a financirao bi se djelom i iz europskih fondova. Ugovorom o darovanju spomenute nekretnine, Grad Šibenik obvezao se privesti je svrsi u roku od pet godina od dana sklapanja ugovora te o tome izvijestiti Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Copy link
Powered by Social Snap