Pretraga

Državni tajnik tvrdi da nije znao da je suvlasnik stana u Zagrebu: Prodavao tavan koji mu pripada

A- A+

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, od 2018. godine se spori s Povjerenstvom za sukob interesa, i to zbog nepravilno ispunjene imovinske kartice. U istoj nije evidentirao da je suvlasnik jednog stana, i to zato što, kako tvrdi, nije znao za to. Međutim, doznalo se da je još 2016. godine, sudjelovao u prodaji zajedničkog tavana u zgradi stana.

Željko Uhlir, foto: screenshot YouTube, N1

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima pravo provjeravati ispunjene imovinske kartice oko četiri tisuće javnih dužnosnika, a upravo to su napravili i s karticom Željka Uhlira 2018. godine. Tada su redovitom provjerom uočili da ima suvlasništvo nad stanom u Zagrebu površine 75 kvadratnih metara, što nije naveo u imovinskim karticama koje je podnosio posljednjih pet godina, piše Telegram.

Zbog toga ga je Povjerenstvo odlučilo kazniti s kaznom od 3.000 kuna, ali je Uhlir odbio platiti ju i odlučio sudskim putem oboriti njihovu odluku. Na sudu je dio niz argumenata za svoj slučaj, a jedan od njih je i kako nije znao da je suvlasnik. Tvrdi da je četvrtinu stana naslijedio još 1972. godine kada je imao sedam godina, darovnim ugovorom od oca. Kako kaže, dok ga Povjerenstvo nije upozorilo na stan, nije bio ni svjestan suvlasništva.

Izdvojeni članak

Ministar Paladina nije prijavio vlasništvo obveznice IGH-a u imovinsku karticu

Tvrdi kako je u pitanju posve trivijalna omaška koja se dogodila jer ‘nikada nije istraživao zemljišno-knjižno stanje roditeljskog stana’. Istaknuo je i kako se ovu nekretninu stekao ‘posve legalnim i etički neproblematičnim putem’, u vezi koje ne postoje ‘repovi bilo pravne, etičke ili političke vrste’, i da je ‘očito imao interes prijaviti ju u imovinsku karticu’. No kako to ipak nije napravio, tvrdi da je ‘jedino razumno objašnjenje zašto to nije učinio jest da nije bio svjestan tog prijenosa’.

U ovoj sasvim logičnoj priči, ipak postoji jedan nelogičan detalj, a to je da je Uhlir s ostalim suvlasnicima u zgradi, 2016. godine, svjesno sudjelovao u prodaji zajedničkog tavana u zgradi. Suvlasništvo zajedničke prostorije uglavnom se automatski stječe suvlasništvom stana, što je prepoznalo i Povjerenstvo. Prvostupanjski sud je to prihvatio i zaključio kako je spomenuta sankcija Povjerenstva (kazna od 3.000 kuna), u cijelosti utemeljena i izrečena u skladu sa zakonom, piše Telegram.

Prema Upravnom sudu, Uhlir nije točno i potpuno ispunio imovinsku karticu. Uhlir se ima pravo žaliti na ovu odluku, i to Visokom upravnom sudu.

Copy link
Powered by Social Snap