Pretraga

Premijeru Plenkoviću izrečena kazna: Nije naveo u imovinskoj kartici da mu je žena suvlasnica parcele kod Dubrovnika

A- A+

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je donijelo jednoglasnu odluku prema kojoj je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog neusklađenosti u imovinskoj kartici izrečena kazna. Kazna iznosi tri tisuće kuna, a može ju platiti u tri jednake rate. Potvrdila je to i predsjednica Povjerenstva, Nataša Novaković.

Premijer Plenković održao je govor | Foto: Grad Šibenik

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera početkom listopada prošle godine, nakon što su zapažene neke neusklađenosti u imovinskoj kartici. Plenković je propustio upisati u karticu da je njegova supruga 1997. godine naslijedila trećinu parcele u katastarskoj općini Makoše kod Dubrovnika, koja ima 759 četvornih metara s kućom od 61 četvornog metra bruto površine. Premijerova supruga je, naime, suvlasnica trećine parcele koju je naslijedila još kao maloljetna nakon smrti oca i nije, kako tvrdi, za suvlasnički udio niti znala jer u naravi tu nekretninu ne koristi, piše Dnevnik.hr.

Osim toga, u razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako u imovinskoj kartici piše da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. godine je zaravo primila dvostruko manje jer je bila na porodiljnom i roditeljskom dopustu do treće godine djetetova života.

Premijer se žalio na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog postupka koji je pokrenut protiv njega. Pored plaće, u tom je razdoblju njegova supruga ostvarivala i druge prihode, pa nije smatrala shodnim prijavljivati manji iznos, navedeno je u njegovu očitovanju, koje je pročitano u petak na sjednici Povjerenstva.

Što se tiče neupisivanja nekretnine stečene 1997. godine u općini Makoše kod Dubrovnika, stoji kako Ana Maslać Plenković nije imala saznanja da je postala suvlasnica te nekretnine, pa to, kako je navedeno u Plenkovićevu očitovanju, nije mogao znati ni sam premijer.

Izdvojeni članak

Plenković i ministar prometa obišli novu luku u Slavonskom Brodu te najavili sličan projekt u Osijeku

Na sjednici je pojašnjeno kako je došlo do manjeg nesrazmjera u imovinskoj kartici, ali i istaknuto da su dužnosnici dužni navesti precizne podatke. Imajući u vidu ta dva propusta, Povjerenstvo je utvrdilo da je došlo do nesuglasja, no morat će platiti kaznu u iznosu od tri tisuće kuna koju može platiti u tri jednake rate.

Marko Milić, glasnogovornik Vlade, naglasio je da je riječ o nenamjernom propusti te da će premijer poštovati odluku Povjerenstva.

– U vezi današnje odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa želimo još jednom ponoviti kako je riječ o nenamjernom propustu koji je u međuvremenu otklonjen. Kao što je predsjednik Vlade već ranije najavio u očitovanju Povjerenstvu, poštovat će današnju odluku, rekao je Milić za Dnevnik.hr.

Copy link
Powered by Social Snap