Pretraga

Godinama koristila preveliki državni stan: Državnoj tajnici stigla kazna za ‘višak kvadrata’

A- A+

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave, Vedrana Šimundža Nikolić, mora platiti kaznu od 300 eura zbog toga što je godinama živjela u prevelikom državnom stanu. Bio je veći za 60-ak kvadratnih metara od dopuštenog. U to vrijeme, kažnjena je bila na funkciji pomoćnice ministra, a o njezinoj je funkciji ovisila i veličina stana na kojeg je imala pravo. Sadašnja suradnica ministra Malenice optužena je za sukob interesa, ali može uložiti žalbu na Upravnom sudu jer joj presuda nije pravomoćna.

Vedrana Šimundža Nikolić

Vedrana Šimundža Nikolić | Foto: screenshot Ministarstvo pravosuđa i uprave RH/YouTube

Vedrana Šimundža Nikolić, jedna od najbližih suradnica ministra Ivana Malenice u Ministarstvu pravosuđa i uprave, godinama je živjela u stanu prevelike kvadrature koji joj je dodijeljen po službenoj dužnosti. Zbog toga što je za nekoliko desetaka kvadrata stan bio veći od dopuštenog, sada mora platiti kaznu od 300 eura.

Kazna koju joj je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dodijelilo nije pravomoćna. Šimundža Nikolić može pokrenuti žalbeni postupak na Upravnom sudu. Kako sama tvrdi, nakon što je s pozicije pomoćnice ministra prešla u državnu tajnicu, zatražila je manji stan, piše n1info.hr.

Izdvojeni članak

Ministar graditeljstva Bačić nositelj je jedne od HDZ-ovih lista na parlamentarnim izborima

– Najprije sam to tražila usmeno, no kada nisam dobila odgovor, poslala sam i pisani zahtjev. Taj stan je bio jedini koji je državi bio na raspolaganju pa nisam htjela komplicirati situaciju oko dodjele, objasnila je državna tajnica.

U stanu je od 2016. godine

Prisjetimo se, došavši u Ministarstvo pravosuđa i uprave, okrivljena je imala pravo na službeni stan od 20 do 30 kvadrata. Par kvadrata više, točnije njih 32,75 koji su joj dodijeljeni 11. ožujka 2016. godine, mogli su joj se oprostiti. No, već 6. rujna iste godine, tada na poziciji pomoćnice ministra, dobiva na korištenje stan od 93,69 kvadrata.

U postupku pred Povjerenstvom, ispostavilo se da je prema uredbi o službenim stanovima i funkciji koju je tada obnašala, imala pravo na stan do 30 kvadrata. Ostvarivala je još po deset dodatnih kvadrata za svakog člana obitelji koji stanuje s njom. Nadalje, utvrđeno je da su od 2016. do 2018. godine, sa Šimundžom Nikolić u stanu bila i njezina djeca. Nakon toga, nastavila je tamo živjeti sama.

Izdvojeni članak

Plenković o ministru Banožiću i stanu kojeg si je sam dodijelio: Ministar negdje mora živjeti

Zapravo je samo 70,25 kvadrata u spornom stanu bilo pogodno za život, budući da se nalazi u potkrovlju. Upravo je ta, ‘smanjena kvadratura‘, bila navedena i u rješenju o komunalnoj naknadi. Naposlijetku, uredno plaćanje režija i podmirivanje naknade od tadašnjih 468 kuna, nije bilo dovoljno da državna tajnica prođe nekažnjeno.

Pogledajte ovdje kako je bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladinu Županijski sud u Zagrebu optužio da je oštetio Institut građevinarstva za 250 tisuća eura.

Copy link
Powered by Social Snap