Pretraga

Bivši ministar graditeljstva Paladina osumnjičen da je Institut građevinarstva oštetio za 250 tisuća eura

A- A+

Županijski sud u Zagrebu otvorio je istragu protiv bivšeg ministra graditeljstva Ivana Paladine zbog sumnje da je oštetio Institut građevinarstva Hrvatske za oko 250 tisuća eura. Paladina je vršio dužnost predsjednika uprave ove institucije, a istraga je pokrenuta i protiv dvojice bivših članova uprave Olivera Kumrića i Tomislava Đurića. U rješenju o otvaranju istrage navodi se da su optuženi ispod cijene prodali nekretnine Instituta u Ulici Petra Grgeca 4 u Zagrebu.

Paladina IGH

Ministar Ivan Paladina, institut IGH | foto: screenshot YouTube, Google Karte

Rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg ministra Ivana Paladine za kojeg se sumnjiči da je oštetio Institut građevinarstva Hrvatske za oko 250 tisuća eura još nije pravomoćno. Do ovog postupka je došlo nakon što je Institut podnio kaznenu prijavu protiv Paladine te još dvojice bivših članova uprave, Olivera Kumrića i Tomislava Đurića.

Poznato je od ranije da su se odnosi Paladine s ruskim poslovnim partnerom Sergejem Gljadelkinom u nadzornom odboru Instituta u jednom trenutku potpuno narušili. Paladina je, kada je postao ministar, potvrdio da je protiv njega bilo podnijeto 14 kaznenih prijava, no niti jedna nije rezultirala postupkom, prenosi N1.

U rješenju o otvaranju istrage navodi se da su optuženi ispod cijene prodali nekretnine Instituta u Ulici Petra Grgeca 4 u Zagrebu. Procjena vrijednosti nekretnina napravljena je još 2012. godine, a Paladina, Kumrić i Đurić nisu ponovno napravili procjenu kada su ih 2016. godine prodavali. Osim toga, nisu o prodaji obavijestili Nadzorni odbor, niti su dobili njegovu suglasnost. Nakon Paladine, na mjesto ministra graditeljstva došao je Branko Bačić.

Izdvojeni članak

Plenković odabrao petog ministra graditeljstva u svojem mandatu – Branka Bačića

Prvi zahtjev IGH da se protiv Paladine i ostalih pokrene kazneni postupak sudac istrage je odbio, no nakon žalbe je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo je zahtjev na ponovno odlučivanje te je istraga ipak otvorena, ali trojica će biti ispitana tek kada bude pravomoćno otvorena. Imaju pravo uložiti žalbu na rješenje suda.

Preko ruskih poslovnih partnera Paladina je bio povezan i s projektom Kupari iz kojeg je u jednom trenutku poželio izaći. No, to mu nije uspjelo ni uz pomoć suda. U svibnju ove godine pravomoćno je izgubio spor s novim investitorima. Prije nekoliko dana podnio je Vrhovnom sudu RH prijedlog za dopuštanje revizije tog slučaja.

Pogledajte ovdje što je Paladina rekao u svojem oproštajnom govoru kada je abdicirao s mjesta ministra graditeljstva.

Copy link
Powered by Social Snap