Pretraga

Povijesna kazna od 62 mil. eura za firmu u građevinskom kartelu: Gradili su i Zagrebtower

A- A+

Grupacija firme Porr nagodila se za kaznu zbog optužbi za stvaranje i djelovanje građevinskog kartela. Cijeli slučaj je istražio austrijski BWB ( Savezno tijelo za tržišno natjecanje) i podigao optužbu, a grupacija se nagodila za kaznu od 62,35 milijuna eura (neračunajući proceduralne i pravne troškove). U optužbi su svi incidenti od 2017. godine i prije.

Zagrebtower | Screenshot/Youtube

Grupacija je predložila nagodbu kako bi što prije prešla preko prošlih incidenata i počela se fokusirati na budućnost firme. Suđenje započinje 2017. godine kada inspektori BWB-a pretersaju kuće u sklopu istrage o mogućim nezakonitim cijenama u građevinskoj industriji. Grupacija Porr nije jedina kompanija koja se bavila kartelskim ugovaranjima cijena te iz austrijskih nadležnih tijela javljaju kako se očekuju nove istrage i kazne.

Izdvojeni članak

Analizirali smo koja su najbučnija područja u Zagrebu: Pogledajte stanje u vašem kvartu

– Najoštrije osuđujem kartelske sporazume. Nikome od nas to ne treba. Tvrtka je dobro pozicionirana i žao mi je što je došlo do ovoga, rekao je predsjednik uprave Porr-a Karl-Heinz Strauss u travnju 2021. za građevinski portal AGBau.

Bavaria Towers | Screenshot/Youtube

Grupacija Porr je u 2020. godini imala 5,2 milijarde eura prometa, a zbog priznanja u optuženim akcijama, dionice kompanije su danas pale za 7,69 posto. Pošto je Porr grupacija jako velika kompanija s ogromnim prihodima, ovakav incident ne bi trebao stvarati daljnji problem ukoliko kompanija ne nastavi s prijašnjim ilegalnim načinima poslovanja. Neki od posljednjih projekata grupacije su Bavaria Towers, Zalando HQ, VBG Hamburg, OCEAN Centre of Excellence, itd.

Copy link
Powered by Social Snap