Pretraga

Geodetski izazov: Što vreba iz neodržavanih parcela i opasnih terena

A- A+

Nije jednostavno mjeriti parcele. Geodetska snimanja i mjerenja provode se na najrazličitijim terenima, od običnih oranica i njiva pa sve do zahtjevnijih brdskih, planinskih i šumskih terena s gustom vegetacijom. Najčešće tereni nisu pokošeni i održavani pa geodeti prilikom mjerenja ne mogu pristupiti cijeloj parceli. Kako se struka suočava sa zahtjevnim terenima i opasnim mjerenjima, otkrila je mlada geodetkinja Lucija Miloloža, gošća šeste epizode podcasta Bauštela.

Lucija Miloloža u podcastu Bauštela

Situacije u kojima ljudsko oko ne može razaznati stvaran oblik terena, do izražaja dolazi geodetsko znanje. Geodet može od investitora inzistirati da mu parcela bude pripremljena kako bi mogao pristupiti svakom njezinom dijelu kod mjerenja. Geodetkinja Lucija Miloloža je za podcast Bauštelu u šali rekla da ju investitori koji se toga ne drže ponekad pitaju je li sa sobom ponijela pilu.

– Geodetske opreme je toliko da nemam još mjesta i za pilu da mogu obrezivati voćke dok idem do kraja parcele. Jedno od prvih pitanja koje postavim je je li parcela očišćena, jeste li ju pokosili i sredili da geodet može mirno obaviti svoju izmjeru, istaknula je geodetkinja Miloloža.

Ispričala je anegdotu koja joj se dogodila prošle jeseni na jednom terenu u Zadru. Mjerila je poprilično zapuštenu i neodržavanu parcelu na kojoj se trebala graditi obiteljska kuća. Bezbrižno je hodala po parceli, ne pomislivši da bi nešto moglo iskočiti iz obližnjeg grmlja. Investitorica joj je tek nakon što je obavila izmjeru rekla kako se cijelo vrijeme nadala da neće naići na zmiju.

Izdvojeni članak

Vječni graditeljski konflikt: Što živcira geodete kod arhitekata?

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovala geodetkinja Lucija Miloloža pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap