Pretraga

Građani, pripazite: Danas je zadnji dan prijava prijedloga promjena kvarta u kojem živite

A- A+

Građani Rijeke imaju jedinstvenu priliku predložiti promjene u kvartu u kojem žive. Danas je zadnji dan prijedloga novih uređenja i održavanja komunalne infrastrukture u 2022. godini. Donosimo što se sve može promijeniti ‘Malim komunalnim akcijama’.

Rotor na Srdočima | foto: Grad Rijeka

Grad Rijeka raspisao je Javni poziv namijenjen svim građanima željnim promjena u kvartu u kojem žive.

‘Male komunalne akcije’ projekt su kojeg provodi Grad Rijeka, a kojim se gradska infrastruktura mijenja prema prijedlozima građana. Ovogodišnji Javni poziv upućen je građanima Rijeke, ovlaštenim predstavnicima suvlasnika stambeno-poslovnih zgrada i udrugama građana.

Danas, 31. ožujka, zadnji je dan u kojem možete poslati vaš prijedlog za uređenje i održavanje komunalne infrastrukture za 2022. godinu.

Male komunalne akcije

‘Male komunalne akcije’ projekt su uređenja komunalne infrastrukture prema neposrednim prijedlozima građana i  provode se s ciljem podizanja kvalitete življenja. Prijedloge mogu uputiti građani, udruge građana, predstavnici stambenih i poslovnih zgrada te vijeća mjesnih odbora, a realiziraju ih Grad Rijeka i komunalna društva.

– Na ovaj način, direktnim se prijedlozima građana godišnje raspoređuje oko 11 milijuna kuna proračunskog novca i ovo je jedan od financijski najizdašnijih modela participativnog budžetiranja, a Grad Rijeka provodi ga od 2004. godine, navode iz Grada.

No, to nije jedini način na koji građani mogu napraviti vidljive promjene u svom gradu. Otvorena im je i opcija sudjelovanja u kreiranju proračuna, a sve što trebaju napraviti je ispuniti obrazac putem Edukativne proračunske online igre Proračun(ajme).

Izdvojeni članak

Vesela i puna kreativnosti: Jedan grad u Hrvatskoj prvi je izgradio kuću namijenjenu samo za djecu

Mogućnosti predlaganja promjena

Građani koji žele sudjelovati u promjenama u svom gradu mogu predlagati manje komunalne zahvate poput:

  • izgradnje dječjih igrališta,
  • uređenja zelenih površina,
  • parkirališta,
  • postavljanja autobusnih čekaonica,
  • postavljanja tijela javne rasvjete,
  • sanaciju prometnica, uređenje kolnika i izradu nogostupa,
  • sanaciju divljih deponija.

Grad Rijeka poziva svoje stanovnike da budu što konkretniji u svojim prijedlozima te da navedu konkretnu lokaciju za provedbu zahvata.

– Općenite prijave kojima se, primjerice, predlaže više parkova, zelenih površina ili dječjih igrališta, nije moguće obraditi, dodaju.

Izdvojeni članak

Europa za održivu budućnost: Tri hrvatska grada ulaze u proces energetske tranzicije

Slanje i obrada prijedloga

Građani, udruge građana te ovlašteni predstavnici suvlasnika stambeno-poslovnih objekata svoje prijedloge za uređenje i održavanje objekata komunalne infrastrukture za 2022. godinu mogu uputiti:

Sve prijedloge građana analizirat će gradske službe i gradska komunalna društva, a prioritetne liste projekata za realizaciju formiraju vijeća mjesnih odbora kao neposredni predstavnici građana na određenom području grada.

Obrada prijedloga trajat će od početka svibnja do sredine studenog, nakon čega će vijeća mjesnih odbora sastavljati redoslijed realizacije prema dostupnim financijskim sredstvima.

Copy link
Powered by Social Snap