Pretraga

Građevinske parcele prodaju se po jednu kunu u Istri: Za jednu se bori i po 10 ljudi

A- A+

U općini Bale kreće novi krug prodaje parcela građevinskog zemljišta po jednu kunu. Radi se o 23 parcele koje mnogi žele. Dokazuje to činjenica da će se za jednu parcelu od 250 kvadrata boriti čak 10 obitelji. Natječaj za prodaju parcela bit će otvoren za dva tjedna.

Bale | Foto: Općinska Uprava Bale-Valle, FB

Dok država stambeno pitanje rješava APN-om, općina Bale ima svoj natječaj. Iako natječaj još nije ni počeo, na listi zainteresiranih je čak 200 obitelji. Ovo je najveći broj parcela koje će se u Balama dodijeliti, odnosno prodati za jednu kunu odjednom. Građevinskog zemljišta ovdje je sve manje, općina ga inače prodaje po 170 eura po četvornom metru, a privatne osobe i puno skuplje, izvijestila je reporterka Lina Dollar u Dnevniku Nove tv.

Neven Špiranac je svoju obiteljsku kuću sagradio prije tri i pol godine u Balama, i to na općinskom zemljištu koje je platio tek kunu. Odmah u startu uštedio je puno novca, koji je dalje ulagao u objekt. Priznao je da možda ovdje danas ne bi bio njegov dom da nije bilo tog vjetra u leđa. Njegov je otac posebno sretan zbog toga i smatra kako bi u balama sigurno bilo puno manje omladine da nema ovakvih mogućnosti.

Izdvojeni članak

Hrvatski grad prodaje parcele za 1 kunu po četvornom metru: Već ishođene građevinske dozvole

Načelnik Općine Bale, Edi Pastrovicchio, kazao je kako bodovanje na natječaju ovisi o stručnoj spremi, o broju djece, kao i o tome jeste li Baljani ili ne. Sve to  nosi određene bodove i zbir toga dovodi do odabira obitelji koje će se ovdje nastaniti.

Danas u Balama, nakon dugo vremena, nema mjesta u vrtiću. Iako se vrtić proširio prije dvije godine i otvorila se jaslička skupina i dalje je tijesno. Stoga se počelo projektirati, a slijedi i gradnja novog vrtića.

Irena Kremenčić Baričević je također ovdje sagradila svoju obiteljsku kuću uz pomoć Općine. Kazala je kako su se među prvima javili na natječaj prije šest godina. Kada su došli, bilo je sve zapušteno, a sada je sve u potpunosti drugačije.

Izdvojeni članak

Država prodaje građevinska zemljišta: Početna cijena najjeftinijeg samo 9.600 kuna

– Bez ovoga ne bismo financijski mogli nešto ovakvo napraviti ili jako teško. Dobili smo teren, a kuću smo sagradili. Živjeli smo u malom stančiću, ovo je pun pogodak. Imamo 150 kvadrata plus dvorište, djeca imaju svoje sobe. Ne čudi me da i drugi vide i prepoznaju dobrobit življenja u Balama, od besplatnog vrtića i  škole, puno toga se subvencionira, objasnila je Irena za Novu tv.

Copy link
Powered by Social Snap