Pretraga

Hrvatski BDP u prvom tromjesečju pao, pad ublažen porastom u građevinarstvu

A- A+

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine. BDP narastao te je prešao prošlu godinu. S druge strane uslužne djelatnosti su pale.

statistika

Foto: Pixabay

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna gospodarska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a izračun realne stope rasta. Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u prvom tromjesečju 2021. realno manji za 0,7% u odnosu na isto tromjesečje 2020.

To je četvrto tromjesečje u kojemu se bilježi pad na godišnjoj razini, ali je ovoga puta pad sporiji nego u prethodnom kvartalu kada je pad iznosio 7,2 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Izdvojeni članak

Rast cijena građevnog materijala: Statistički podatci otkrili značajnu razliku u odnosu na prosjek 2015. godine

Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost u prvom tromjesečju manja za 0,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine. Pad BDP-a vidljiv je u većini djelatnosti, a pad je najviše utjecao na trgovinu, prijevoz i skladištenje, turizam, ugostiteljstvo i poslovanje nekretninama. Veći pad BDP-a ipak je ublažen porastom u prerađivačkoj industriji i građevinarstvu.

Foto: DZS

Hrvatski BDP u prvom tromjesečju pao, pad ublažen porastom u građevinarstvu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap