Pretraga

Rast cijena građevnog materijala: Statistički podatci otkrili značajnu razliku u odnosu na prosjek 2015. godine

A- A+

Prema najnovijim podatcima Državnog zavoda za statistiku indeks cijena građevnog materijala u porastu je u odnosu na ožujak ove godine, ali i na travanj prošle godine. No, posebna razlika uočava se kada se ovogodišnji podatci usporede s onima iz 2015. godine.

Građevinski radovi, ilustracija | foto: Unsplash

Najnoviji podatci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da su proizvođačke cijene građevnog materijala na domaćem tržištu u travnju 2021. u usporedbi s ožujkom 2021. više su za 0,4 posto, a u odnosu na travanj 2020. više su za 1,0 posto.

Usporedbom ovogodišnjih podataka s prosjekom iz 2015. godine, navodi Državni zavod za statistiku, one su više za 5,9 posto.

– Indeks proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu važan je kratkoročni pokazatelj poslovnog ciklusa koji pokazuje mjesečnu dinamiku promjena proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu, navode iz Zavoda.

Materijal na domaćem tržištu

Navedenim podatcima prikazuju se promjene u razini proizvođačkih cijena građevnog materijala koji je proizveden i prodan na domaćemu hrvatskom tržištu.

No, iz Zavoda napominju da indeks cijena građevnog materijala nije indeks ukupnih građevinskih radova jer, dodaju, njime nisu obuhvaćene cijene opreme, mehanizacije i rada te drugi elementi iz strukture cijena građevinskih radova.

Indeksi proizvođačkih cijena građevnog materijala na domaćem tržištu od travnja 2016. do travnja 2021. godine | foto: Državni zavod za statistiku

Odabrana poduzeća, koja čine izvještajne jedinice istraživanja, su proizvođači izabranih industrijskih proizvoda definiranih Nomenklaturom industrijskih proizvoda, a neki od njih su rudarstvo, prerađivačka industrija, opskrba električnom energijom i plinom te opskrba vodom.

Izdvojeni članak

Drastičan rast cijena građevinskog materijala dovest će do poskupljenja stanova

Kako bi se napravio reprezentativan uzorak na domaćem i stranom tržištu istraživanjem je obuhvaćen uzorak industrijskih proizvoda koji su zabilježili prodaju veću od 20 milijuna kuna na domaćem, a 15 milijuna na ‘nedomaćem’ tržištu.

Godišnji verižni indeksi cijena građevnog materijala od 1980. do 2020. godine | foto: Državni zavod za statistiku

Uzorkom istraživanja za 2021. za proizvođačke cijene industrije na domaćem tržištu obuhvaćeno je 2035 cijena artikala unutar izabranih proizvoda.

– Za proizvođačke cijene građevnog materijala u 2021. godini izabran je podskup koji čini 280 reprezentativnih cijena artikala unutar 23 odabrana razreda djelatnosti Nacionalne klasifikacije djelatnosti iz 2007. godine koji proizvode građevni materijal, pojašnjavaju iz Državnog zavoda za statistiku. 

Copy link
Powered by Social Snap