Pretraga

Drastičan rast cijena građevinskog materijala dovest će do poskupljenja stanova

A- A+

Pandemija koronavirusa uzrokovala je privremeno zatvaranje pogona koji proizvode sirovinu za građevinski materijal. Iako se i ranije mogao osjetiti rast cijena, ovaj faktor doprinijelo je još većem skoku kada su u pitanju cijene građevinskog materijala. Kako će zbog navedenih poskupljenja rasti i cijene građevinskih radova, posljedično će rasti i cijene stanova.

U Ikoma prodajnom centru za Lider kažu da je u posljednjem kvartalu prošle godine rasla cijena metala, a isti trend se nastavlja i ove godine.

– Kako rastu cijene sirovina, linearno rastu i cijene svih gotovih proizvoda. Postotno se rast cijena kreće od pet do 25 posto, ovisno o skupini proizvoda, a cijena onih čiji je većinski sastav metal čak se i udvostručila, kažu iz Ikoma.

Još jedan razlog zašto cijene rastu je rast cijena nafte. Primjerice, bitumen kojim se izoliraju mostovi, vijadukti, aerodromi i krovovi te se upotrebljava i za proizvodnju asfalta, dobiva se frakcijskom destilacijom nafte i zbog toga je u zadnjih par mjeseci poskupio između 15 i 20 posto, a stiropor, čija se sirovina također dobiva iz nafte, između 20 i 25 posto.

Izdvojeni članak

Materijali budućnosti: Znanstvenici kreirali savitljiv beton idealan za izgradnju u zonama potresa

Armatura poskupjela za 50 posto

Isto tako došlo je do velikog manjka otpadnog željeza, koji je sirovina za proizvodnju betonskog željeza, dok predsjednik uprave Tehnike Zlatko Sirovec kaže da je od sredine prosinca do kraja siječnja drastično poskupjela i armatura – za 50 posto.

Ipak, ne treba zaboraviti da je kretanje cijena na burzi poprilično nepredvidivo. Primjerice, najviša cijena željeza na burzi postignuta je 5. siječnja – 662 eura za tonu, što znači da je za nešto više od dva mjeseca kada je počela rasti željezo poskupjelo za 216 eura (gotovo 50 posto). Nakon toga cijena je počela padati do potkraj veljače kada je sa 605 eura još jednom naglo skočila na 656 eura i opet počela lagano padati.

Neočekivani rast i poprilično nesigurno tržište zasigurno će utjecati i na cijene nekretnina koje će ukoliko se nastavi rast cijena materijala, isto imati uzlazni trend.

Copy link
Powered by Social Snap