Pretraga

Izašla statistika o potrošačkim cijenama, pogledajte kakve su u našem sektoru

A- A+

Izašla je statistika o potrošačkim cijenama dobara i usluga u studenome 2021. godine. Cijene dobara i usluga odnose se za osobnu potrošnju. Mi ćemo obraditi statistike stavaka ‘Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva’ i ‘Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva’.

Grafovi | Unsplash

Prva stavka Državnog zavoda za statistiku koja nam je zanimljiva je Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva. Ukupna cijena svih podstavaka Stanovanja poskupila je za 2,3 posto u proteklih šest godina, a u odnosu na proteklu 2020. godinu porasle su više nego u šest godina, sa 3,5 posto. U odnosu na listopad, poskupilo je za 0,4 posto.

Izdvojeni članak

Cijene zakupa poljoprivrednih zemljišta porasle u svim kategorijama

Od stavke Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, proći ćemo kroz najzanimljivije podstavke. Stvarne najamnine za stanovanje porasle su skoro 10 posto u proteklih 6 godina, u odnosu na prošlu godinu porasle su za 1 posto, što nam govori da je poskupljenje renti malo usporilo. Održavanje i popravci stambenog objekta porasli su za 17 posto u odnosu na 2015. godinu, a 2020. godine bili su za 6,7 posto jeftiniji. Proizvodi koji se koriste u tom održavanju i popravcima poskupjeli su za 4 posto u 6 godina i za skoro 8 posto od 2020. godine. Usluge trećih stranaka za odrađivanje tog održavanja i popravaka poskupjele su za 24,6 posto od 2015. godine što je jedno od najvećih poskupljenja na cijelom popisu.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj je u trendu masovna gradnja: U listopadu izdano 12,1 posto više dozvola nego prošle godine

Opskrba vodom i razne komunalne usluge za stambeni objekt je sljedeća stavka kroz koju ćemo proći, cijena je u posljednjih 6 godina porasla za 9 posto, najviše je poskupila odvodnja otpadnih voda, čak 15,4 posto. Električna energija, plin i ostala goriva, je stavka koja donosi dobre vijesti, ukupno su cijene pojeftinile za 2 posto od 2015. godine, ali je ironično što Tekuća goriva imaju najveće poskupljenje od 2020. godine na cijeloj listi, za čak 74 posto.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Građevinarstvo je sektor s najmanjim postotkom poduzeća s mrežnim stranicama

Druga velika stavka koju ćemo obraditi je Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva. Namještaj je poskupio za 8,2 posto od 2015. godine, a popravci namještaja su porasli za čak 18,1 posto. Alati i oprema za vrt je podstavka koja je porasla za 3 posto u 6 godina, ali su zato Veliki alati i oprema, kao dio podstavke, porasli za 14,5 posto, a Mali alati i razni pribor pojeftinio za preko 5 posto. Dobra i usluge za redovito održavanje kućanstva poskupjeli su za 3,5 posto od prošle godine.

Izašla statistika o potrošačkim cijenama, pogledajte kakve su u našem sektoru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap