Pretraga

Izložbe natječajnih radova za tri velika projekta: Pogledajte raspored u Splitu, Osijeku i Čakovcu

A- A+

Krajem prošle godine su objavljeni rezultati natječaja za tri velika projekta – obnovu osječke Tvrđe, uređenje Trga Republike u Čakovcu i Istočne obale u Splitu. Sada se otvaraju izložbe s dospjelim natječajnim radovima.

izložba natječajnih radova split čakovec osijek

Izložbe natječajnih radova u Čakovcu, Splitu i Osijeku, foto: DAOS, DAS i UHA

U osječkom Arheološkom muzeju izložba urbanističko-arhitektonskih natječajnih radova za idejno rješenje obrambenog prostora Tvrđe otvorena je u četvrtka, a na izložbi su izložena tri rada koja su ispunili uvjete natječaja. Prvonagrađeno rješenje rad je skupine autora AG Planum d.o.o. Zagreb i ono će biti podloga za izradu projektno-tehničke dokumentacije za uređenje lokacije i izgradnju podzemnih garaža u projektnom dijelu.

Marko Cvjetko, jedan od pet autora prvonagrađenog rješenja, istaknuo je kako je natječaj bio zavodljiv te da je riječ je spoju suvremenog i povijesnog, o visokogradnji i o hortikulturi pored Tvrđe. Uz njega u izradi su još sudjelovali Miron Hržina, Ivica Krešić, Dunja Sloković i Elena Tikvić.

Izdvojeni članak

[FOTO] Poznato kako će izgledati osječka Tvrđa nakon obnove vrijedne 24 milijuna kuna

Objasnio je kako je za njih najvažnije bilo sačuvati sve povijesne slojeve koji su naslijeđeni od stare tvrđave do 19 stoljeća i suvremenog dijela, te da naprave nešto što ne upada u oko a da je ekonomično i u gradnji i u održavanju. Rekao je kako su se maksimalno vodili povijesnim dijelom, s tim da će u daljnjoj razradi projekta morati usko surađivati s konzervatorima i voditi brigu o eventualnim nalazištima.

Realno izvediv projekt

Na izložbi su izloženi i drugonagrađeni rad (autori Tanja Goleš i Antonija Milovac iz Zagreba) i trećenagrađeni rad (autori Ian Kruezi iz Zagreba, Magdalena Runje iz Osijeka i Ana Vračević iz Trnave). Sve natječajne radove možete pogledati ovdje.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Osijeka, Dragan Vulina. Čestitao je autorima pobjedničkog rada, koje je ocijenio dobrim u smislu kvalitete izvođenja i po financijskim pokazateljima. Naglasio je i kako je za Grad Osijek fokus i prioritet južni dio kojim se tehnički rješava problem garaže i u konačnici jedan od većih problema grada Osijeka u ovome trenutku.

Izdvojeni članak

[FOTO] Objavljeni rezultati natječaja: Evo kako bi mogla izgledati Istočna obala u Splitu

– Ovo je realno izvediv projekt s racionalno prihvatljivim troškovima, s obzirom na to da se radi o podzemnoj garaži koja ima prirodnu ventilaciju. Ono što je strateški važno za Grad Osijek jest da je ovaj prostor, dakle parkirališna mjesta u neposrednoj blizini Tvrđe, iznimno važan za daljnji razvoj Tvrđe i sadržaja koji sada postoje, ali i koji će se razviti u budućnosti, zaključio je Vulin.

Izložbe u Čakovcu i Splitu

U ponedjeljak, 16. siječnja, održat će se i otvorenje izložbe natječajnih radova Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Trga Republike u Čakovcu. Izložba će se održati u u prostorima Muzeja Međimurja Čakovec, Trg Republike 5, a otvorenje je predviđeno u 18 sati. Izložba će biti otvorena do 22. siječnja, radnim danom od 8 do 16 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Rezultate natječaja možete pogledati i ovdje.

Izdvojeni članak

Poznato kako će izgledat novi Trg Republike: Investicija vrijedna preko 12 milijuna kuna

U četvrtak, 19. siječnja, u Splitu će se u 11 sati održati otvorenje izložbe Anketnog natječaja za izradu idejnog urbanističkog rješenja Gradskog projekta Istočna obala. Radovi će biti izloženi u atriju zgrade splitske Gradske uprave (Obala kneza Branimira 17), a biti će ih moguće pogledati sve do 26. siječnja. Prispjele radove možete pogledati i ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap