Pretraga

[FOTO] Poznato kako će izgledati osječka Tvrđa nakon obnove vrijedne 24 milijuna kuna

A- A+

Obnova osječke Tvrđe je projekt vrijedan 24 milijuna kuna, a sada je poznato i kako će izgledati nakon završetka svih radova. Objavljeni su rezultati natječaja, na koji je pristiglo tri radova.

Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe

Idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe, foto: DAOS

Agencija za obnovu osječke Tvrđe (investitor) i Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek (provoditelj natječaja) objavili su rezultate javnog natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje obrambenog prostora osječke Tvrđe. Na natječaj, koji je trajao od 6. listopada do 7. prosinca je pristiglo tri rada, a Odluku o dodjeli nagrada je ocjenjivački sud jednoglasno donio na sjednici održanoj 10. prosinca 2022. godine.

Prva nagrada je dodijeljena radu pod šifrom ’02’, a čiji autori su AG PLANUM d.o.o. Zagreb, Marko Cvjetko (Zagreb), Miron Hržina (Zagreb), Ivica Krešić (Zagreb), Dunja Sloković (Pazin) i Elena Tikvić (Zagreb). Pobjednički rad je nagrađen i sa 128 tisuća kuna.

Na drugom mjestu se našao rad autorica Tanje Goleš (Zagreb) i Antonije Milovac (Zagreb) te je nagrađen s 80 tisuća kuna.

Treće mjesto je pripalo radu autora Iana Kruezija (Zagreb), Magdalene Runje (Osijek) i Ane Vračević (Trnava). Oni su također novčano nagrađeni, s 48 tisuća kuna. Svi iznosi su izraženi u neto vrijednosti.

Odluku o nagrađenim radovima je donio ocjenjivački sud: Željko Andraši, dipl.ing.arh. (predsjednik), Nataša Bošnjak, dipl. ing. arh., Sanja Scitovski, dipl.ing.građ., Ranko Radunović, dipl. ing. arh., doc.dr.sc. Željka Jurković, dipl. ing. arh., Ivana Haničar Buljan, dipl. ing. arh., prof.dr.sc. Kruno Miličević, dipl.ing.el..

Zamjenici člana su Valerija Vuković Kondža, dipl. oecc. i dr.sc. Ratko Vučetić, povj. umj., dok je tajnica Natječaja mr.sc. Danijela Lovoković, dipl. ing. arh.. Članovi tehničke komisije su Marija Krajnović, mag. ing. arch. i Nikolina Raguž – Lučić, mag. ing. arch.

Izdvojeni članak

Raspisan natječaj za osječku Tvrđu: Investicija vrijedna 24 milijuna kuna

Svrha i cilj Natječaja

Od autora natječajnih radova se očekivalo da predlože rješenje prometa u mirovanju, zadrže postojeće drvorede uz Europsku aveniju i što više postojećeg zelenila (parternog i stabala). Prostor oko Tvrđe potrebno je dodatno obogatiti hortikulturnim uređenjem i eventualnim arhitektonskim/urbanim intervencijama u parteru, kako bi Tvrđa postala privlačnija svojim građanima i kako bi se dostojno predstavila posjetiteljima Osijeka.

Ovim Natječajem želi se dobiti cjeloviti koncept obodnog uređenja koji bi trebao pokazati/prikazati povijesnu, prostornu, društvenu i simboličku slojevitost Tvrđe u dijalogu s današnjim vremenom. Svrha i cilj Natječaja je kroz realizaciju prvonagrađenog rada (projektni dio) oživiti prostor oko Tvrđe, integrirati ga planiranim sadržajima i namjenama u gradski život.

Prvonagrađeno rješenje u svom projektnom dijelu poslužit će kao podloga za izradu daljnje potrebne projektnotehničke dokumentacije za izgradnju i uređenje lokacije obrambenog prostora osječke Tvrđe, dok će anketni dio rješenja prvonagrađenog rada poslužiti kao podloga za daljnje promišljanje tog prostora, uključivo i moguću izradu izmjena i dopuna planske dokumentacije te donošenja novog akta o zaštiti perivoja (ili reviziji postojećeg).

Copy link
Powered by Social Snap