Pretraga

Još jedna građevinska malverzacija s novcem iz EU fondova, uhićen načelnik

A- A+

Po nalogu USKOK-a policija je u Općini Smokvica uhitila načelnika Kuzmu Tomašića zbog sumnje za malverzacije na projektu gradnje Muzeja zlata i srebra. Također je priveden i građevinski poduzetnik koji je radio na realizaciji projekta sufinanciranog iz EU fondova. Sumnja se da su Općina Smokvica i EU fondovi osumnjičeni oštećeni za 293.000 eura, a Dubrovačko-neretvanska županija za 106.000 eura.

općina smokvica

općina smokvica | foto: Općina Smokvica

Projekt izgradnje Muzeja zlata i srebra Smokvice pokrenuo je bivši načelnik ovog mjesta, Lenko Salečić koji je danas općinski vijećnik. Kuzma Tomašić je pak nakon preuzimanja vlasti 2017., s realizacijom projekta započeo je 2018. godine, izvještava n1info.hr. I tu su nastali problemi.

Izdvojeni članak

Građevinski skandali koji su 2023. tresli Hrvatsku: Posrnuli političari, poduzetnici i profesori

Sumnja se da je došlo do nezakonitosti u procesu gradnje zbog kojih su Tomašić i suradnici postali predmet istrage USKOK-a.

– Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje PNUSKOK provodi u koordinaciji s USKOK-om. Navedene radnje se provode na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u odnosu na dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, priopćili su iz USKOK-a.

muzej zlata i srebra

muzej zlata i srebra | foto: Općina Smokvica

Zbog otkrivenih nepravilnosti vezanih uz Muzej zlata i srebra Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) već je izdala korekciju za financiranje, odnosno uskratila 25 posto predviđenih sredstava. Potvrđeno je da je financijska korekcija donijeta u srpnju 2021. godine.

– Utvrđeno je da je jamstvo za uredno izvršenje ugovora, koje je trebalo biti dostavljeno nastavno na potpisane dodatke ugovoru o radovima, dostavljeno u nedostatnom iznosu te sa zakašnjenjem, rekli su za n1info.hr iz SAFU-a, te potvrdili da je došlo do značajne izmjene elemenata ugovora u odnosu na odredbe Dokumentacije o nadmetanju i ugovora o izvođenju.

Naime, navodno su posljedično radovi na Muzeju značajno poskupjeli. Tako se Tomašića sumnjiči da je Općini Smokvica i EU fondovima nanio štetu u iznosu od 2,2 milijuna kuna (293.000 eura), županiju Dubrovačko-neretvansku za 800 tisuća kuna (106.000 eura).

Doznajte ovdje kako je bivši dekan Geodetskog fakulteta ‘oprao’ više od milijun eura europskog novca.

Copy link
Powered by Social Snap