Pretraga

Građevinski skandali koji su 2023. tresli Hrvatsku: Posrnuli političari, poduzetnici i profesori

A- A+

Kada je su u pitanju građevinske malverzacije u Hrvatskoj, na žalost, nikada nije dosadno. Slučaj je to bio i u godini na izmaku koju je obilježio čitav niz građevinski skandala čija tematika varira od već tradicionalne bespravne gradnje do otkrivene pljačke novca iz EU fondova i ljubavne veze koja je navodno kumovala ilegalnom izdavanju dozvola za kamp na atraktivnoj lokaciji uz more.

cijene građevnog materijala

cijene građevnog materijala | foto: Freepik

Činjenica da Top 5 građevinskih skandala u Hrvatskoj kroz 2023. godinu nije bilo teško za napraviti govori samo za sebe. Građevinski sektor je za Hrvate bio i, čini se, ostao područje s najviše mogućnosti za malverzacije. U pregledu donosimo čija je bespravna gradnja kroz posljednjih 12 mjeseci bila ‘najvruća’ i tko je sve imao velika očekivanja s pozicija moći koja su neslavno propala.

5. Vikendica u Kutini

Ilegalna izgradnja vikendica lokalnih moćnika u Hrvatskoj u 2023. godini dobila je još jedan nastavak. Vijećnik Grada Kutine, Drago Šparavac, odlučio je sebi izgraditi jednu, bez građevinske dozvole. Da bi Gradsko Vijeće u kojemu sjedi cijelu priču legaliziralo glasajući za prenamjenu zemljišta u toj zoni u građevinsko. No, tu nije kraj, prilaz vikendici asfaltiran je iz projekta aglomeracije Kutine.

Šparavac je na svom imanju površine oko 11.000 četvornih metara, a do kojeg je vodio blatnjavi puteljak s glavne Ulice Stjepana Kefelja, počeo graditi vikendicu bez dozvole. Paralelno, Gradsko vijeće u kojem sjedi kao član HDZ-a donijelo je odluku da se to njegovo zemljište, uz nekoliko drugih, proglasi građevinskom zonom. Šokantno je kako cijela situacija njemu uopće nije bila sporna. Kao i da se asfalt plaćen europskim novcem ispred njegove kuće našao bez njegovog znanja.

asfaltiranje prilaza Kutina

asfaltiranje prilaza Kutina | foto: Grad Kutina

4. Banožićeve nekretnine

Za sada već bivšeg ministra obrane, Maria Banožića, početkom rujna potvrđeno je da je bio u sukobu interesa kada je samome sebi dodijelio stan u strogom centru Zagreba, što je potvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Konačna potvrda stigla je od Visokog upravnog suda koji je odbio žalbu ministra Maria Banožića na raniju, nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu. Odluku o dodjeli stana ministar obrane Mario Banožić je sam potpisao dok je bio ministar državne imovine, a u žalbi je tvrdio da nigdje nije propisano da on to ne smije učiniti.

Radi se o trosobnom stanu od 90-ak kvadrata, u blizini sjedišta Ministarstva državne imovine. U isto je vrijeme kada si je dodijelio stan uzimao je naknadu za odvojeni život jer mu je obitelj živjela u Vinkovcima, gdje je gradio obiteljsku kuću. Apsurd je kako je upravo zbog gradnje te kuće u travnju 2023. punio medijske stupce jer ju financira subvencioniranim državnim kreditom od 100.000 eura koji također nije smatrao spornim.

Mario Banožić

Mario Banožić | Screenshot: Youtube, Pixabay, montaža bauštela.hr

3. Mito za kamp na Murteru

Vlasnici ilegalnih kampova na Murteru Zoran Pripuz i Dario Filipi, zajedno uz prvooptuženu voditeljicu Odsjeka za obrtništvo i turizam Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Šibensko-kninske županije Nedu Livljanić u studenom su završili u istražnom zatvor. Bio je to rezultat USKOK-ove istrage o bespravnoj gradnji na Murteru. Sumnjiče se za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

USKOK sumnja da je Zoran Pripuz podnio zahtjev da mu se za nekretninu u Murteru izda rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u kampu, iako za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti. Znajući da je Maržić u ljubavnoj vezi s Livljanić, Pripuz je pomoć zatražio od Maržića. Livljanić je u zapisniku lažno navela da Pripuzov kamp ispunjava sve uvjete te je na temelju neobavljenog očevida donijela rješenje kojim se Pripuzu odobrava pružanje ugostiteljskih usluga u kampu. Istina je bila ta da Pripuz nije imao uporabnu dozvolu za kamp, da su se katastarske čestice na kojima je namjeravao ishoditi dozvolu nalazile izvan građevinskog područja te da nije bio vlasnik svih čestica.

Pogled na Pripuzov kameni zid i ilegalno sagrađene objekte

Pogled na Pripuzov kameni zid i ilegalno sagrađene objekte | Foto: Jutarnji list screenshot

2. Pronevjera EU novca

Početkom studenog bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo i profesor Boško Pribičević osumnjičeni su za manipuliranje u čak 28 postupaka nabave i posredno ostvarivanje profita. Sumnja se da su u čak 317 navrata za sebe i članove istraživačkog tima lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo. Uz njih je uhićeno još 27 osoba. Procijenjena šteta iznosi preko 2 milijuna eura, od čega je šteta za proračun EU 1.715.017,32 eura.

Ured europskog javnog tužitelja u svojem priopćenju navodi da bi ‘nakon dodjele ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava dio tako isplaćenog novca vraćale osobno dekanu i profesoru, a također su vršili plaćanja nevjerodostojnih računa za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.’ Postoji i osnovana sumnja da su ‘dekan i profesor proveli postupke nabave za kupnju vozila, čija nabava je također financirana EU sredstvima, a da vozila nisu korištene za potrebe projekta, već osobe potrebe.

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo | Foto: Danas.hr screenshot

1. Barbarićeva bespravna gradnja

Zbog bespravne gradnje na otoku Hvaru s čelne pozicije HEP-a početkom prosinca 2023. smijenjen je Frane Barbarić. Barbarićeva bespravna gradnja otkrivena je još u svibnju, da bi krajem lipnja Državni inspektorat utvrdio da građevina mora biti uklonjena. Predmet spora bila je Barbarićeva ‘djedovina’ na Hvaru koju je, prema njegovim izjavama, odlučio tek malo ‘urediti’. No, kako je to ‘uređivanje’ značilo transformaciju male pomoćne građevine od kamena u luksuzu višekatnu vilu, što su brojne snimke i dokazale, gradilište je zatvoreno.

Barbarić je punih devet mjeseci odlučno odbacivao tvrdnje da ilegalno gradi kuću na Hvaru. Govorio je da samo rekonstruira staru kuću koju je naslijedio. Državni inspektorat ispisao mu je tri novčane kazne, a sve ih je odbio platiti. Na kraju je protiv njega optužnicu podiglo nadležno Općinsko državno odvjetništvo.

Pogledajte ovdje gdje se sve u 2023. godini rušila bespravna gradnja.

Copy link
Powered by Social Snap